Deli z drugimi!

Žrebičkovo meso ima v primerjavi z ostalimi vrstami mesa posebne lastnosti, saj vsebuje največ biološko visoko vrednih beljakovin in nizek delež maščob.
Pri pripravi zrezkov iz konjskega mesa je prednost izredno enostavna in hitra priprava brez predhodne dodatne mehanične in kemične obdelave. Poznan je način priprave t.i. “surovega mesa” zaradi bogatega in polnega okusa, lahke prebavljivosti in primerne konsistence.

Višja koncentracija vode in celokupnih beljakovin ter nizka vsebnost maščob opravičujejo dietetično kvaliteto konjskega mesa, zlasti žrebetovine v primerjavi z govejim mesom. Med različnimi vrstami mesa največ železa vsebuje konjsko meso. 100g žrebičkovega (konjskega mesa) vsebuje 4,9mg železa.

Pripravili smo žrebička v porovi omaki. 

Potrebujemo:

  • kos žrebička (lahko ga predhodno mariniramo v oljčnem olju in česnu)
  • oljčno olje
  • por
  • sol, poper in rožmarin
  • govejo juho za ‘zalivanje’

Priprava žrebička v porovi omaki: 

Žrebička vzamemo iz marinade in narežemo na rezine. Najprej na repičnem olju popražimo por in ga odstavimo. Nato popražimo žrebička, vmes zalijemo z juho in dodamo por ter začimbe. Pražimo toliko časa, da je meso pečeno (da ni gumijasto). Poleg se priležejo njoki, pečen krompir oz. riž.

cof