Deli z drugimi!

Preberite si zgodbo okuženega s COVID 19. Pred leti sem zdravil njegovo mamo. Čudovita gospa. Hvala za delitev zgodbe z nami.

Še posebej se gospod v zapisu zahvaljuje velikemu trudu, požrtvovalnosti, strokovnosti in skrbnosti osebja Infekcijske klinike, ki je skrbelo zanj. Torej

Oboleli:

Naj opišem moje izkušnje z tem zahrbtnim virusom Covid-19.

Najverjetneje sem se okužil 29 februarja ko smo skupaj z prijatelji bili na večerji. Nihce ni kazal znakov bolezni.

V torek 3.3. sem se brez da bi čutil kakršnekoli simptome normalno gibal in po kasnejsih ugotovitvah že širil virus naokoli. Zvečer sem imel sestanek, kjer nas je bilo okoli 12. Bili smo v zaprtem prostoru in okužil sem večino tam prisotnih. S tem, da se nekaterim nisem približal na manj kot 3 metre!! Naslednji dan sem bil zjutraj mogoče malo utrujen a brez drugih simptomov. Tako sem opravil še nekaj sestankov in okužil še tri ljudi.

Sredi dneva sem se odločil da ostanem doma, da vidim za kaj gre. Počutje se je poslabšalo v četrtek 5.3.20. Od 4.3.20 sem v samoizolaciji čeprav v začetku nisem vedel za katero bolezen gre. Mislil sem, da je gripa, ki je takrat razsajala.

V nedeljo 8.3. pa sem izvedel, da sta prijatelja s katerimi smo bili skupaj pozitivna na Covid19. Seveda sta me o tem takoj obvestila in se samoizolirala. Z partnerko sva naslednji dan opravila teste in bila oba pozitivna. Takoj sem obvestil vse s katerimi sem bil v stiku o mojem stanju tako da so vsi resno vzeli zadevo in se samoizolirali. Kontaktirala me je epidemologinja ki si je zapisala vse podatke o ljudeh s katerimi sem imel stike in stopila v kontakt z njimi. Sistem deluje!

Upoštevanje samoizolacije in spoštovanje navodil glede obnašanja in gibanja je najpomembnejša zadeva!!!! To je treba v celoti spoštovati! Brez izjeme! Zavedajte se da ko se počutite 100 procentno zdravi trosite smrtonosni virus okoli sebe. Simptomi se pojavijo kasneje!!! Tisti ki se tega ne držijo so neodgovorni do drugih, če jim že zase ni mar!

No moja bolezen pa je napredovala. Iz slabega v slabše. Okužba se je preselila na pljuča in dobil sem močno pljučnico tako da sem bil hospitaliziran na oddelek infekcijske klinike. Tokrat prvič v bolnici.

Ni prijetno, postavlja se ti tisoč vprašanj na katere nimaš odgovora. Toda osebje klinike, od pomožnega osebja, medicinskih sester, zdravnikov je tako požrtvovalno, prijazno, vsi nasmejani, vedno najdejo pravo besedo tolažbe, vzpodbujajo in so polni dobre energije ne glede na to, da delajo v težkih pogojih z zaščitnimi maskami, očali, ki se nenehno rosijo.

Res bi se rad še enkrat zahvalil vsem na infekcijski kliniki ker so najboljši! Boljši od vseh zahtevanih standardov.

HVALA!

Sistem deluje! Na nas pa je, da upoštevamo navodila, da ne preobremenimo sistem in tako omogočimo strokovnjakom, da obvladujejo situacijo!!! OSTANIMO DOMA! S tem pomagamo tem požrtvovalnim ljudem, ki se trudijo za nas.

Hrana na kliniki je po mojem trdnem prepričanju boljša , uravnoteženejša in obilnejša kot jo večina Slovencev uživa v normalnih razmerah.

Ko sem razlagal mojo izkušnjo prijatelju iz tujine, da so nam v bolnici vsako dopoldne ponudili kavo (coffee to go) mi ni verjel. Saj je res neverjetno a resnično!

Po tednu dni se mi je stanje toliko izboljšalo, da sem bil odpuščen domov.

Za domov sem dobil komplet E-zdravje s katerim preko telemetrije zdravniki spremljajo stanje pacienta. Namreč 2x dnevno preko tabličnega računalnika posreduješ podatke o telesni temperaturi, saturacijo in krvnem pritisku in če kaj odstopa od normalnega te takoj kontaktirajo.

Prav tako te vsak dan pokliče medicinska sestra, se s teboj pogovori in te obvešča o zdravljenju.

Pa kje na svetu še to obstaja? Imamo najboljši sistem! Naša naloga je samo da ga ne preobremenimo!

Še enkrat: ostanite doma. Bodite odgovorni do drugih. Neodgovornost lahko pripelje do smrti nekoga drugega!

No za konec, zadnja dva testa na Covid-19 sta bila pri meni negativna.

Okrevanje bo še trajalo nekaj časa, saj sem v tem času bolezni izgubil 8 kg.

Toda, dejstvo je, da če se okužiš z Covid-19 ne pomeni konec sveta! Še zdaleč ne!

Velika večina ozdravi brez posledic. Toda skrbeti moramo, da ne okužimo ranljivejšo populacijo, kjer pa se bolezen lahko konča tudi na najhujši način.

#OSTANIDOMA