Deli z drugimi!

Dragi prijatelji, sosedje, someščani

Facebooka sicer ne uporabljam. A se mi zdi trenutno najprimernejši medij za razširitev te novice. Če bi bil sam na vašem mestu, bi želel vedeti več, kot lahko uradne osebe povedo.

V družini imamo potrjeno okužbo s koronavirusom.

Moja partnerka in sodelavka Tina je bila na testiranju ta četrtek in je pozitivna. Izvedeli smo včeraj zvečer in takoj obvestili vse, s katerimi smo bili zadnjih 14 dni v stiku. Sicer je bila Tina cel teden izolirana.

Morda vas zanimajo simptomi: glavobol, bolečina v sklepih, rahla vročina, kašelj, poln nos. Po treh dneh se je stanje izboljšalo, in je v svoji stari navadi pospravila celo hišo, peti dan pa se je zopet malo poslabšalo. Sedaj jo bolijo pljuča in ima malo oteženo dihanje. Po njenih besedah je bila januarska gripa precej hujša. Zaenkrat upamo da bo šlo samo na bolje.

Poleg nje smo zboleli tudi ostali člani. Vse tri hčerke z milimi znaki – nizka vročina, malo glavobola, rahle bolečine v pljučih. Če ne bi bilo te panike, ne bi niti vedeli, da so bolne.

Podobno je tudi z menoj. Tri dni glavobola, tesnoba v pljučih. Od včeraj malo bolj izražena bolečina v pljučih in vročični občutek. Prej sem glavobol in bolečino v prsih pripisoval strahu pred situacijo. Prihodnost za vse v gospodarstvu je, milo rečeno, negotova. Pa očitno ni bilo to, bil je začetek koronavirusa.

Zakaj je ta del pomemben?

Ker sem s temi bolečinami brez problema sposoben delati cel dan💪. Ter tako nevede okužiti kogarkoli. Zato je tako pomembno ostati doma. Večina vas ne bo niti vedela, da imate virus.

Kronologija dogajanja:

Pri nas doma:

Prva znake je kazala srednja hči. Zadnji dan šole, v četrtek zvečer je tožila o bolečinah. V petek so ostale vse tri hčere doma. K sreči smo že prej odredili izolacijo od babice in dedka. Štiri dni za njo je zbolela Tina in 5 dni kasneje še vsi ostali.

V službi:

Tudi v službi smo imeli prvi primer 12 dni nazaj. Sodelavca so poslali na testiranje. Pripravili smo se na karanteno. A vendar je bil test negativen.

Ko je zbolela druga sodelavka, ki ni bila v nobenem stiku s prvim sodelavcem, testiranje ni bilo več možno. Jasno, prednost imajo hudo bolni, zdravstveni delavci in kritične skupine.

V okolici:

Dve družini sta imeli podobne probleme kot jih imamo sedaj mi, nekaj posameznikov podobne, kot jih imam sam.

Vsi bolni imajo ista navodila. Ravnajte kot, da je koronavirus!

In tako smo ravnali. V službi smo se oddaljili drug od drugega, kolikor je to mogoče, zagotovili razkužila vsem zaposlenim. Prepovedali obiske in skušali ravnati pametno. Služba – dom, z nujnimi postanki v trgovini 2x in lekarni 1x.

Ko sta sredi tega tedna zbolela še dva sodelavca, oba za podobnimi simptomi, smo bili močno v dvomih ali res ne gre za koronavirus.

VELIKA HVALA zdravnikoma, ki sta slišala našo stisko in omogočila testiranje Tine, vsi ostali nismo bili testirani.

Brez tega bi v ponedeljek verjetno nadaljevali z delom (vzameš Lekadol in greš dalje), saj zapreti podjetje, je resnično težka odločitev. Veliko družin je pač odvisnih od podjetja in skrbi nas za prihodnost.

Od diagnoze naprej ni dvoma. Podjetje zapiramo za najmanj 14 dni.

Prej je bila ta bolezen blizu, a nekako daleč. Samo eden v Posavju, prisoten še drug virus, manj kot 3% testov pozitivnih… Torej je zanesljivo nekaj drugega, smo verjeli…

Sedaj dvomov ni več. Bolezen je med nami. In ne med dvema, ki imata pozitivno diagnozo. Med veliko, veliko več ljudmi, čeprav se to ne ve. Zato pazite se, oddaljite se od drugih, uporabite naše izkušnje in bodite pametnejši.

p.s. Upam, da sem vam z dolgim besedilom uspel pojasniti vse meni znane nianse te bolezni in se vnaprej opravičujem, ker se ne bom uspel odzivati na morebitna vprašanja in komentarje, kajti moje punce potrebujejo zdaj mojo pozornost in skrb, da bodo čimprej ozdravele.

#ostanitedoma #ostanidoma

Aljaž Vilčnik

Vaše zgodbe pošljite na info@zdravstvena.info