Deli z drugimi!

Pred vami je odličen recpet za pripravo kruha brez glutena, mleka in jajc. Osnovne sestavine recepta so prosena kaša, kvinoja in indisjki trpotec. Že pozanaš psilium ali indijski trpotec? Luščine indijskega  trpotca razrahljajo kruh in peciva brez glutena, zato je trpotec nepogrešljiv v kuhinji vseh z celiakijo. Indijski trpotec pa je prav tako idealen dodatek za vse, ki jih muči slaba prebava, saj vsebuje ogromno vlaknin, ki delujejo kot ščetka za črevesje.

Pripravite odličen polno hranilen kruh, brez glutena in obdelanih maščob ter brez konzervansov.

Sestavine:

170 g prosene kaše

130 g kvinoje

15 g indijskega trpotca + 125 ml tople vode

3 JŽ stopljenenga kokosovega olja

1 JŽ jabolčnega kisa

1 JŽ agavinega sirupa

pol čajne žličke sode bikarbone

pol čajne žličke fino mlete himalajske soli

125 ml vode

semena po izbiri (ni obvezno)

Priprava:

Proso in kvinojo za vsaj 8 ur namoči v vodi. Najboljše je, če to storiš čez noč. Ko je žito namočeno ga dobro speri in pusti, da se odcedi.

V 125 ml tople vode vmešaj indijski trpotec in pusti, da stoji 10 minut. V zmogljivem mešalniku zmešaj proso in kvinojo, dodaj olje, agavin sirup, kis, sodo bikarbono in himalajsko sol ter želiran indijski trpotec. Dolij še 125 ml vode in mešaj nekaj minut (ne predolgo, naj ostane še nekaj celih delčkov).

Pekač obloži s peki papirjem in ga premaži z oljem. Vanj daj pripravljeno maso (ta mora biti rahlo pacljiva) ter po želji posuj s semeni. Kruh peci na 160 stopinjah približno 90 minut. Na sredini peke, kruh z ostrim nožem zareži, da iz njega izpari odvečna voda. Pečen kruh ohladi.