Deli z drugimi!

Najprej obžalujem, da se v medije ne upajo tudi kolegice in kolegi iz drugih zdravstvenih ustanov po državi. Seznanjemn sem, da jim ponekod vodstva ne dajo dovoljenja, da bi to storili.
Vsi napori, da bi se ‘pacientom zagotavljala varna zdravstvena nega se nam namreč rušijo iz dneva v dan. To kar so do pred dveh tednov smele povsem kompetentno delati kolegice srednje medicinske sestre, tega danes ne smejo več (pa čeprav znajo).
Kolegice, ki jim “kompetence” blagovolijo vse tisto delo, ki so ga že do sedaj izvajale pa morajo dobesedno prisilno sprejemati še delovne naloge tistih, ki teh nalog ne smejo več izvajati.
Če upoštevamo sicer za nekatere zastarele kadrovske normative iz leta 1984 bi smela za enega pacienta najtežje kategorije zdravstvene nege (4) skrbeti ena diplomirana medicinska sestra oz. ena od teh srednjih medicinskih sester, ki jim kompetence to “dovoljujejo”. to naj bi bilo za pacienta varno
Vse lepo in prav, vendar mataematika tukaj takoj odpove. Na oddelku trenutno ležijo trije pacienti najtežje zdravstvene nege (4) ter štirje pacienti kategorije 3. Vseh sedem pacientov neguje zgolj ena medicinska sestra s “kompetencami”, v pomoč ji je še ena, ki pa ji večino dela ne sme pomagati izvajati, saj ji kompetence to prepovedujejo.
Tako mora ena sama v polni meri skrbeti za sedem pacientov – kako je to mogoče pa je praktično nemogoče pojasniti.
V zadnjih dneh se že pojavljajo prve bolniške odsotbnosti, kot posledica miselne izčrpanosti, pojavljajo se nesoglasja med kolegicami (saj to je bil tudi namen teh “kompetenc”), pojavljajo se nesoglasja do zdravnikov.
Vse to zaradi nekega dokumenta, ki je degradiral tiste medicinske sestre, ki delamo v praksi, vse zaradi šopa pairjev, ki naj bi ga (kot pravi minister) pripravil vrh zdravstven nege v naši državi.
Ob tem pa minister očitno enači “vrh zbornice” z “vrhom zdravstvene nege”. Ob tem minister niti ne preleti seznama članic in članov te skupine, ki je ta dokument pripravljala. Očitno se ne želi sprijazniti, da so na seznamu članic in članov tudi ljudje z vsaj dvojno kolizijo interesov, ljudje v kazenskih postopkih, ljudje, ki že leta ne delajo v kliničnih okoljih.
Minister se očitno spreneveda, da dokument, ki rešuje manj kot 1000 medicinskih sester v naši državi ne moremo imenovati sistemske rešitve. Svetovalci ministru za zdravje očitno prikrivajo, da smo leta 2014 dejansko pripravili sistemske rešitve za večino (vsaj 90%) vseh srednjih medicinskih sester.
Žal pa papir očitno prenese vse. Nabor storitev, ki nas je pričel deliti ne vpliva slabo le na naše medsebojne odnose, predvsem vpliva na naše varno delo, ki počasi postaja nevarno – nevarno za bolnike.
Mi pa si želimo delati varno, neglede na to, kaj nas “stroka” o tem, kaj je varno spominja v zadnjih tednih preko večine medijev. Kaj je varno delo pač ne more presojati tisti, ki ne dela ob bolnikih.
Še dobro, da se v naš prid upajo spregovoriti sodelavci zdravniki, pa čeprav se jih naše delo morda ne bi smelo tikati.
Naše strokovne kolegice (in minister, ki je ta dokument potrdil) pač ne bodo nikoli priznali, kakšno napako so s tem šopom papirjev povzročili v naših sredinah.
Klemen Šuligoj
medicinska sestra, ki mi je mar