Deli z drugimi!

Endometrioza je pogosto vzrok za nepojasnjeno neplodnost, zato marsikatera ženska do načrtovanja družine sploh ne ve, da jo ima. Čeprav endometrioza ni enako neplodnost, je ta vendarle eden izmed glavnih simptomov te bolezni.

Je ena izmed najpogostejših bolezni, za katero zbolijo ženske v reproduktivnem obdobju (to je od 19. do 45. leta starosti, čeprav se lahko bolezen pojavi že ob prvi menstruaciji). Za njo zboli vsaka 10. ženska, torej 10 %, kar pomeni približno 176 milijonov žensk po vsem svetu, v Sloveniji pa z njo živi okoli 30.000 do 40.000 žensk.

Pojavi se kot tkivo s histološkimi in funkcionalnimi značilnostmi endometrija (sluznice maternice) zunaj maternične votline.

Simptomov bolezni je veliko, čeprav lahko bolezen poteka tudi brez njih in jo zaradi tega odkrijejo po naključju. Odvisni so od oblike endometrioze in posameznice. Stopnja težav ni nujno odvisna od obsežnosti bolezni: že majhno žarišče lahko povzroči hude bolečine in težave, prav tako pa lahko razširjena oblika endometrioze ne povzroča večjih težav. Najopaznejši simptom je bolečina, ki se lahko izraža v ciklih ali pa je kronična. Zgodnji simptomi so povezani z medenično bolečino in menstrualnimi krči. Poleg tega so najpogostejši simptomi še boleči spolni odnosi, motnje menstruacijskega ciklusa in neplodnost.

Približno 20–50 % žensk z endometriozo se bojuje z neplodnostjo ali imajo zmanjšane možnosti za zanositev. Vendar pa so raziskave dokazale izboljšanje plodnosti po kakovostno opravljenem kirurškem zdravljenju. Uspešnost posega je v velikem obsegu odvisna od izkušenosti in usposobljenosti kirurga. Uspešnost kirurškega zdravljenja je odvisna od prvega posega, vnovične operacije so pol manj uspešne.

Neuspešno kirurško zdravljenje je indikacija za zunajtelesno oploditev (IVF). Neposredna uvrstitev (brez operacije) v postopek IVF je možna tudi pri ženskah, ki nimajo bolečin in imajo endometriome, manjše od treh centimetrov, pri starejših in pri tistih z dodatnimi vzroki za neplodnost, če ne tožijo tudi zaradi bolečin.

Neplodnost je osebna stiska posameznice oziroma para. V društvu Endozavest smo se odločili, da posameznicam, njihovim partnerjem oziroma parom omogočimo, da spregovorijo o svojem boju z endometriozo in neplodnostjo v spletni akciji Moj plusek, ki jo pripravljamo junija – to je mesec ozaveščanja o neplodnosti.

Vir: www.Endozavest.si