Napredek, nova odkritja in kontinuiran boj za boljše izide zdravljenja ter kvalitete življenja pacientov.

Na kongresu Medical Innovation Summit Cleveland klinike so razkrili top 10 inovacij, ki bodo reformirale – transformirale zdravstvo v letu 2020.

1. Lansirali bodo novo zdravilo za osteoporozo z dvojnim delovanjem, ki bo še hitreje izboljševalo gostoto kosti in omogočalo dodatno kontrolo v smislu preventive dodatnih zlomov.

2. Nova metoda minimalno invazivnega pristopa operacije mitralne zaklopke. Pomembna nova oblika zdravljenja vsem pacientom, ki jim ostala terapija ni prinesla izboljšanj.

3. Novo uvodno zdravilo za transtiretinsko amiloidno kardiomiopatijo, katero se je izkazalo za zelo uspešno pri zmanjševanju tveganja za smrt pri tistih pacientih, ki so imeli nedodeljeno diagnozo ATTR-CM.

4. Nova peroralna imunoterapija za paciente, ki so alergični na arašide.

5. Stimulacija hrbtenjače z zaprto zanko zagotavlja bolj optimalno stimulacijo in lajšanje bolečin v primerjavi s prejšnjimi generacijami naprav, hkrati pa zmanjšuje potrebo po zdravljenju z opioidi.

6. Uporaba bioloških zdravil – celic, krvnih komponent, rastnih faktorjev in drugih naravnih snovi pri zdravljenju stanj v ortopediji. Poudarek je na izkoristku organizma v smislu zdravljenja, regeneracija in hitrejšega okrevanja.

7. Nova antibiotična ovojnica na srčnih spodbujevalcih bo zmanjšala število okužb in zavrnitev po celem svetu. 1.5mio pacientov po svetu je lani prejelo srčni spodbujevalec.

8. Bempedojska kislina za zniževanje slabega holesterola pri bolnikih, ki ne prenašajo statinov, omogoča alternativni pristop k zniževanju holesterola LDL, pri čemer se ognemo bolečinam v mišicah – najpogostejšemu stranskemu učinku statinov pri nekaterih pacientih.

9. PARP (poly-adp ribose polymerase) je izboljšal preživetje pri raku na jajčnikih in je sedaj odobren za vzdrževalno terapijo prvega izbora pri napredovalem stadiju.

10. Inhibitorji SGLT2, zdravilo za sladkorno bolezen tipa 2, so se v študijah izkazali kot nova opcija zdravljenja tudi pri pacientih z diastoličnim srčnim popuščanjem (HFPEF).

Čimveč zdravja, veselih trenutkov in okrevanja (v kolikor bo to potrebno) Vam želimo