Deli z drugimi!

Tehnologija veriženja podatkovnih blokov, ki je bolj znana pod angleškim imenom »blockchain«, ima potencial za ustvarjanje korenitih sprememb v zdravstvu, kjer je pacient na prvem mestu. Ta tehnologija zvišuje varnost in interoperabilnost zdravstvenih podatkov ter postavlja nov model za izmenjavo zdravstvenih informacij z ustvarjanjem elektronskih medicinskih kartotek, ki so bolj učinkovite in medsebojno posredovane.

Čeprav podatkovni bloki niso rešitev za vse, nova področja v razvoju kažejo potencial za eksperimentiranje, investicije in testiranje koncepta te nove tehnologije.Tehnologija veriženja podatkovnih blokov, ki je bolj znana pod angleškim imenom »blockchain«, ima potencial za ustvarjanje korenitih sprememb v zdravstvu, kjer je pacient na prvem mestu. Ta tehnologija zvišuje varnost in interoperabilnost zdravstvenih podatkov ter postavlja nov model za izmenjavo zdravstvenih informacij z ustvarjanjem elektronskih medicinskih kartotek, ki so bolj učinkovite in medsebojno posredovane.

Čeprav podatkovni bloki niso rešitev za vse, nova področja v razvoju kažejo potencial za eksperimentiranje, investicije in testiranje koncepta te nove tehnologije.

»Blockchain« je stalno rastoč seznam zapisov, ki jih imenujemo bloki, ki so povezani in zaščiteni s pomočjo kriptografije. V samem jedru so podatkovni bloki mrežno povezan sistem zapisov o predhodnih blokih informacij in podatkov o transkacijah teh blokov. Bolj podrobno pa gre za nespremenljiv zapis, ki je izmenjan kot transakcija preko mrežnih peer-to-peer (P2P) povezav. Zgrajen je iz povezanih podatkovnih blokov in shranjen v digitalni knjižici. Tehnologija bazira na kriptografskih metodah, ki omogočajo, da vsak udeleženec v procesu izmenjave blokov lahko te shrani, izmenja ali vidi informacije o njih, brez potrebe po zaupanju drugih udeležencev.

Pri tehnologiji ni centraliziranega sistema, namesto tega so transakcije shranjene in razposlane čez omrežje vsem udeležencem. Ko se zgodi neka transakcija, so o njej obveščeni vsi udeleženci in zahtevana je njihova potrditev, preden se informacija o transakciji doda v bloke. To odstranjuje potrebo po medsebojnem zaupanju udeležencev v omrežju, medtem ko se beleži nespremenljiva revizijska sled vseh interakcij. Dovoljeno je zgolj posodabljanje prihodnjih zapisov, kar omogoči, da je sistem (sorazmerno) varen in zato zanesljiv. To prav tako pomeni, da lahko celotna veriga deluje kot varna knjiga, ki beleži transakcije in ne zahteva uporabe različnih poti pridobivanja informacij.Nedavno smo lahko spoznali zanimivo dogajanje v podjetniškem Wellness kampu. Zdravstveno osebje, ki je spremljalo življenjske znake udeležencev, je namreč naredilo ključne napake pri beleženju svojih opažanj. Dober primer je bila višina enega od udeležencev, ki je bila zabeležena kot 147 centimetrov, namesto 157.

Tako so udeleženca v svojem zapisu zabeležili kot predebelega. Podobno se je zgodilo tudi pri drugem udeležencu, pri katerem so napačno zabeležili podatke krvnega pritiska. Kljub temu, da je osebje obe napaki odpravilo, nam je ostalo vprašanje, koliko je podobnih napak, ki se v zdravstvenem sistemu zgodijo vsak dan in kakšne so lahko njihove posledice. Poleg preprečevanja takšnih napak, bi lahko sistem podatkovnih blokov omogočil dolgotrajno ohranjanje medicinskih podatkov in bi lahko zdravstvenemu osebju, ki te podatke zbirajo, dalo tudi smernice za naprej.

Celoten članek si preberite na http://cryptoworld.si/blockchain-v-zdravstvu/