Deli z drugimi!

Vse lepo in prav, če ne greste predaleč. Mnogo hišnih ljubljenčkov spi poleg oz. z vami v postelji.

Vsi imamo nočne more o žužkih, bolhah, ušeh in zajedalcih. Vendar le sanjamo. Ko pa ponoči domače živali spijo poleg Vas pa vse te zverinice, virusi in bakterije prebudijo in počasi zlezejo na vas.

Ameriška raziskava je pokazala, da 56% lastnikov psov spi v postelji skupaj z ljubljenčkom in kar 62% lastnikov mačk.
Deljenje postelje z domačo živaljo nudi pomirjajoč spanec, vendar se lahko nalezete kakšne infekcijske bolezni bodisi bakterijske, virusne oz. se bo zajedel na vas kakšen od parazitov.

Lahko smo bolj natančni in na kratko opišemo kaj vse prinašajo hišni ljubljenčki v vašo posteljo:

1. Bubonic Plague povzroči infekcijo (bakterija Yersinia Pestis predvsem jo imajo mačke).

2. Bolezen Chagas – prenašajo ga mačke (povzroča jo protozoan parazit).

3. Mačja srbečica – preko prask mačk ali mačje sline.

4. MRSA – Meticilin rezistentni stafilokokus aureus. Ljudje jo imamo ponavadi na sluznicah, nosu, podpazduho itd.. a prenašalci so tudi psi.

5. Ostale bakterijske infekcije – Ustna votlina psov in mačk še zdaleč ni sterilna. V njej živi veliko škodljivih bakterij in parazitov. Dojenčki in ljudje s slabim imunskim sistemom kaj hitro podležejo okužbi.

6. Paraziti – gliste in ostali zajedalci. Zagotovo ste že slišali za njih? Verjemite ne bi jih radi imeli naseljenih v črevesju.

KAJ STORITI?

Da Vas pomirimo so zgoraj naštete bolezni med prenosi iz živali na človeka redke med celotno populacijo. Pa vendar jih je vredno omeniti in preventivno poudariti, da spanje z hišnimi ljubljenčki ni priporočljivo in prav nič ne koristi vašemu zdravju.

V kolikor se temu ne želite odpovedati pa z hišnim ljubljenčkom redno obiskujte veterinarja, poskrbite za visok higienski režim in ga redno cepite.

Naši malčki so najbolj občutljivi in ranljivi zato se izognite spanju skupaj z domačo živaljo. Domača žival ne sodi v posteljo in .

Mislite, da pretiravamo?

Kar spomnite se, ko peljete psa na sprehod kaj vse obgrize, zaužije in vtakne svoj gobček. Potem pa Vam vse to na pladnju prinese v vašo čisto posteljo.

Premislite!