Deli z drugimi!

45% svetovne populacije odraslih občasno smrči in 25% je stalnih smrčačev, ki to počno vsako noč.
Problem je obširen in bolj izražen pri debelejših moških.

Več kot 300 naprav je registriranih za zdravljenje smrčanja. Nekatere odpirajo nosnice, spet druge vbrizgajo stimulans ko pričnete smrčati ampak vseh teh 300 je neuspešnih kajti, ko prično s svojim delovanjem vas zbudijo. In ko se zbudite… normalno ne smrčite več.

Kaj povzroča smrčanje ?

Neprijetne zvoke smrčanja povzroči obstrukcija nosnih poti, ko zrak potuje iz ust skozi nos in obratno. Zvok smrčanja se sproži takrat, ko strukturi udarita druga ob drugo.

Ljudje, ki smrčijo trpijo in imajo lahko:
– Slab mišični tonus v jeziku in grlu. Ko so mišice preveč sproščene jezik zapade in posledica tega je smrčanje ob vdihu in izdihu.
– Otroci z daljšimi tonzilami ponavadi smrčijo, predebeli ljudje z kratkim vratom in tudi ciste ter tumorji  so lahko tudi vzrok smrčanja.
– Obstrukcija nosnih poti. Odebeljena sluznica ali zožitve povzročijo, da gre zrak težje skozi in posledica tega je smrčanje. Zato je smrčanje ponavadi intenzivnejše poleti v vročini in ob prehladnih obolenjih & infekcijah sinusov.


Moramo smrčanje vzeti kot resen problem ?

Gledano iz družbenega in zakonskega vidika DA. Predvsem, ko smrčanje ogroža spanec drugih. Tudi iz zdravstvenega vidika povzroča smrčanje problem. Moti spalni ciklus in otežuje kvaliteten počitek in spanje. V najhujšem primeru pa lahko povzroči smrčanje obstruktivno spalno apneo. Apnea = prenehanje dihanja.

Obstruktivna spalna Apnea
Ko so glasnemu smrčanju pridružene občasne motnje dihanja / vdihov temu rečemo obstruktivna spalna apnea. Zelo resno postane, ko se teh epizod dogodkov apnee zgodi od 5x do 10x na uro. Takrat za cca. 10 sekund prenehamo dihati. Pacienti s to boleznijo doživijo od 30 do 300 takih zapletov na noč. Vse to pa vodi v pomankanje kisika v krvi, povišan krvni tlak in utrip kar pa ima dolgoročne neugodne posledice na zdravje.
Zdravljenje smrčanja:

Zdravljenje temelji na dobrem diagnosticiranju. Zelo pomembno je ugotoviti kaj povzroča smrčanje. Lahko je to alergija sinusov, infekcija, deformacija tkiv in tonsil, adenomi, polipi…

Smrčanje ali obstruktivna spalna apnea se lahko zdravi na več načinov:

– Uvulopalatopharyngoplasy (UPPP) je oprativni poseg za zdravljenje apnee. Razširijo dihalne poti v grlu in nosu.

– Thermal ablation Palatoplasty (TAP) Zdravljenje z različnimi tehnikami in napravami kot so laser, bipolarna cauterya, radiofrekvence. Z laserjem razširijo obstrukcijo. Izvaja se pod lokalno anestezijo. Pri radiofrekvenčni ablaciji vstavijo elektrode na kritična mesta dihalne poti in nato z energijo razširijo tkivo.

– Operacija Genioglossus pride v poštev pri zdravljenje apnee. Kirurgi potegnejo mišice jezika malce višje in odstranijo odvečno tkivo oz. odprejo obstruktivne poti. To potem prepreči ponovni zapad jezika in apneo.

V kolikor so operativni posegi preveč rizični oz. se pacient ne strinja z njimi pa ima možnost dobiti za domov nazalno masko, ki dovaja dodaten pritisk v dihala. Pozitivni tlak CPAP.
Pri otrocih pa pride v poštev tonsilectomija in adenodectomija, da povrne otrokovo zdravje in življenje v normalno stanje.

Samopomoč za lažje oblike smrčanja.

– Spremenite način življenja in se pričnite ukvarjati s športom, da ohranite&okrepite mišice in shujšajte, če ste predebeli.
– Izogibajte se tabletam za spanje in antihistaminikom pred spancem.
– Ne pijte alkohola vsaj 4 ure pred spanjem in izognite se obilnim obrokom vsaj tri ure pred spanjem.
– Vzpostavite ritem spanja. Spat hodite ob desetih zvečer in to vsak dan, če je to le mogoče.
– Vzglavnik imejte za približno 4cm visok. Bo ravnoprav.

Zapomnite si ! Smrčanje lahko pomeni kratkotrajne zapore dihanja in obstrukcija je včasih lahko zelo resna.

Tako, da če vas žena sekira bo kar prav, da problem smrčanja zaupate vašemu izbranemu zdravniku, da vas pošlje na nadaljne preiskave.