Deli z drugimi!

Rezistenca bakterij na antibiotike je največja grožnja človeštvu v zadnjih letih.

Nekatere bolezni kot so tuberkuloza, pljučnice ter ostale hude bakterijske okužbe povzročijo veliko škode našemu zdravju. Predvidevajo, da bodo v naslednjih desetih letih vse te okužbe postale rezistentne na celoten spekter antibiotikov, ki sedaj obstaja na tržišču.

Vendar na našo srečo znanstveniki mrzlično odkrivajo nove vrste antibiotikov na najbolj čudnih kontinentih sveta in pri najbolj čudnih bitjih.

  1. Aligatorjeva kri

Aligatorji se proti infekcijam borijo boljše kot mi. Verjetno zaradi adaptacije na njihova živeljenska okolja in imajo neizmerno razvito hitro celjenje ran.

Ekstrakt aligatorjeve krvi – nekateri znanstveniki mu pravijo alligacin ( pobije skorajda vse mikrobe v organizmu) vključno najbolj rezistentno MRSO ( Meticilin rezistentni stafilokokus aureus.)

  1.  Žabja koža

Lansko pomlad so Italjanski znanstveniki izolirali protein imenovan antimikrobni peptid iz kože žabe. Testirali so ga z mnogo rezistentnimi bakterijami.

Peptid ni le pobil večino teh bakterij ampak je tudi okrepil delovanje človeškega imunskega sistema, da se je le ta boril proti okužbi bojeviteje.

Uniči tudi Stenotrophomonas maltophilia in Acinetobacter baumannii, ki sta v porastu med bolnišničnimi okužbami.

sinteticne molekule

  1. Sintetične molekule

Raziskovalci univerze v Northwesternu so razvili umetne antimikrobne peptide.

Tako imenovani Peptoids, sintetične molekule so močnejše od naravnih peptidov in ostanejo dlje v telesu ter so cenejši za proizvodnjo.

Ko so jih dodali na kulture bakterij, kot so pneumonije, mrsa, vre in ostale povzročiteljice okužb ušes in srca  so peptidi z njimi opravili za večno. Tako, da je tudi ta nova vrsta antibiotikov uspešna proti najbolj trdovratnim nadlogam človeštva.

  1. Fokusirani mikrobi za boj proti bakterijam

Če bakterija postane rezistentna na antibiotik zakaj ne bi razvili mikrobov, ki bi bili rezistentni na določene vrste bakterij. Tako imenovane Phages.

Ko se Phage aplicira v človeško telo napade le tisto bakterijo na katero je rezistenten. Ostale dobre bakterije pusti pri miru.

Tako imenovana Phage-terapija je že v množični uporabi v vzhodni evropi in je bila poslana v Ameriko na klinine preizkuse.

Phage bi lahko rešili problem odpornosti bakterij na antibiotike za večno.

Slaba stran pa je, da vsaka vrsta bakterije potrebuje točno določen koktail Phage mikrobov.

Zato mine nekaj let preden zdravniki zmešajo pravi cocktail mikrobov, da delujejo 100% uničevalno.

mrsa

  1. Zdravila za holesterol

Bakterija MRSA proizvede poseben antioksidant, ki pomaga uničiti toxične proste radikale, ki nastanejo v boju organizma proti infekciji.

Ta antioksidant je proizveden s podobnim procesom s katerim človek proizvaja holesterol. Sepravi zdravila za holesterol učinkujejo na identičen način.

Zato so pričeli razmišljati v tej smeri, da bi komponente holesterola delovale na bakterije kot neka vrsta antibiotika.

Naredili so poskus na miših, ki so bile okužene z MRSO.

Prvi skupini miši so dali zdravila za holesterol in opazili, da je število bakterij MRSA padlo za 98%.

Ostali skupini, ki pa ni dobila nič pa je nivo MRSE ostal enak.

Sepravi če povzamemo vse skupaj smo spet stopili korak pred bakterije.

Upajmo, da bomo v tej tekmi vedno v prednosti.