Deli z drugimi!

Mlečno zobovje se razvije, kot tudi mineralizira že v šestem tednu nosečnosti. Ko se otrok rodi, ima torej v obeh čeljustih že razvito mlečno zobovje, ki pričenja rasti. Mlečni zobje zatem izrastejo.

Mlečni zobje so zelo pomembni in jim je potrebno posvečati veliko pozornosti in pravilne nege. So predhodniki stalnih zob in poškodovani mlečni zobje ne morejo stalnim nuditi potrebne opore. In takoj, ko izraste prvi mlečni zob, se začne pod njim razvijati stalni zob. Nezdrav mlečni zob lahko nastajajoči stalni zob poškoduje, kar je lahko vzrok  za kasnejše težave z zobmi. Mlečni zobje tudi “držijo mesto” novim stalnim zobem. Zaradi predzgodnje izgubemlečnih zob se lahko medzobni prostori skrčijo še preden izraste nov zob. To je ponavadi vzrok, da je v kasnejšem obdobju potrebna uporaba ortodontskega aparata.

KDAJ IZRAŠČAJO MLEČNI ZOBJE?

Okoli 6 do 10 meseca (~8 mesec) izrasteta spodnja srednja sekalca. To sta prva mlečna zoba, ki izrasteta v ustno votlino. Redko je kateri od the mlečnih zob prisoten v ustni volini že ob rojstvu.

2 meseca kasneje (~10 mesec) izrasteta zgornja srednja sekalca.

1mesec kasneje (~11 mesec) izrasteta zgornja stranska sekalca.

2 meseca kasneje (~13 mesec) izrasteta spodnja stranska sekalca.

3 mesece kasneje (~16 mesec) izrastejo prvi kočniki spodaj in zgoraj.

3 mesece kasneje (~19 mesec) izrasteta zgornja podočnika.

1mesec kasneje (~20 mesec) izrasteta spodnja podočnika.

7 mesecev kasneje (~27 mesec) izrasteta spodnja druga kočnika.

2 meseca kasneje (~29 mesec) izrasteta zgornja druga kočnika.

Z njimi se konča izrast zob in otrok ima pri okoli 2,5 let že popolno mlečno zobovje.

Otrok torej stalno pridobiva nove mlečne zobe vse dokler ne izrastejo vsi zobje. Vseh mlečnih zob pa je 20. V obdobju do 2 let, ko otrok najbolj intenzivno pridobiva nove zobe, pa znaki in simptomi izraščanja kljub temu niso prisotni ves čas. Ti so vezani predvsem na obdobje, ko zobek dejansko prehaja dlesen, to je tik preden zob pogleda v ustno votlino. Takrat se pojavijo bolečina, neugodje itd.

 

Kaj narediti, če otrok pri 6 mesecih še nima nobenega mlečnega zoba?

Včasih nekateri otroci pri 6 mesecih še vedno nimajo izraslega prvega mlečnega zoba, medtem pa njegovi isto stari vrstniki že imajo zobek v ustih že kar nekaj časa. 6 mesec je le približna starost, ko naj bi izrasel prvi mlečni zob. Nekateri otroci se lahko že rodijo z mlečnim zobkom, medtem ko ga drugi dobijo šele pri prvem letu. Zato ni razloga za skrb, saj so vse to le odstopanja znotraj normalnega.

 

ALI JE IZRAŠČANJE ZOB PRI DEKLICAH IN DEČKIH RAZLIČNO?

Veliko staršev zanima, pri katerih letih se začne izraščanje prvega mlečnega zoba in kako dolgo traja. Točen čas izraščanja zob za posameznega otroka ni možno podati, saj se le to zelo razlikuje med otroci. Zato so v tabelah izraščanja zob podana le približna časovna obdobja. Deklicam začnejo izraščati stalni zobje praviloma 6 mesecev prej kot dečkom, pri izraščanju mlečnih zob pa ni pomembnejše razlike med spoloma. Mogoče je, da zraste otroku zob 6 mesecev prej ali pozneje od predvidenega, kar pa je še vedno normalno. Vrstni red izraščanja zob ponavadi sledi določenemu zaporedju, včasih pa je lahko tudi pomešan.