Deli z drugimi!

Južnokorejski znanstveniki so v študiji mapirali genom koronavirusa, ki potencialno utira pot do boljšega razumevanja virusa, učinkovitega cepiva in boljših testov v prihodnosti.

Ekipa pod vodstvom V. Narry Kima, enega najvidnejših raziskovalcev je osvetlila virus, ki povzroča COVID-19. Zagotavljajo, da bodo rezultati raziskav pomagali znanstvenikom razumeti, kako se virus replicira in pretenta človeški imunski sistem.

Izdelali so zemljevid visoke ločljivosti Sars-CoV-2. Ta zemljevid nam bo pomagal razumeti kako se virus razmnožuje in ‘uide’ imunskemu sistemu.

Profesor Lee Hoanjong iz otroške bolnišnice v Seoulu je dejal, da lahko z rezultati raziskav predvidimo katere vrste beljakovin ustvarja virus, kar bi pomagalo pri razvoju učinkovitega cepiva.

Profesorica Lisa Ng, višja glavna raziskovalka vladne imunološke mreže je dejala, da študija ponuja vrhunski pogled na razumevanje patogeneze (načina, kako se razvie bolezen) okužba z Sars-CoV-2, kar omogoča nadaljne študije, da bi še podrobneje opredelili mehanizme okužbe in odziv gostitelja (imunskega sistema).

Virusi se ne razmnožujejo samodejno. Vsebujejo navodila za razmnoževanje, ko najdejo gostitelja – primerne živeče celice se ta proces prične odvijati.

Genom koronavirusa hrani svoj recept za razmnoževanje v obliki zelo dolge molekule RNA, ki jo sestavlja približno 30.000 genetskih baz (črk).

Ko virus vstopi v gostiteljske celice, množično razmnoži svoj RNA. Nekatere subgenomske RNA se uporabljajo za izdelavo virusnih beljakovin, ki imajo določene naloge – med njimi tudi zaviranje človeškega imunskega sistema v okviru borbe z virusom.

Raziskovalci so uporabili dve komplementarni tehniki sekvenciranja in s tem potrdili, katere subgenmoske RNA so bila prevedene v virusne beljakovine. Med njimi so našli tudi nekaj še neznanih subgenomskih RNA in kemijske spremembe na le-teh. Čeprav so potrebne še nadaljne detaljne raziskave pa bi lahko špekulirali, da ti molekularni dogodki privedejo do tako rapidnega širjenja virusa. Razumevanje vseh beljakovin, ki jih kreira Sars-Cov-2, ko vstopi v celico je zelo pomembno, saj vsak protein naredi ‘potencialno tarčo’, ki jo zaznajo zdravila.

Inštitut za temeljne znanosti je v izjavi dejal, da je mapiranje in targetiranje nastalih beljakovin ključnega pomena, da odkrijejo način, da bi virusu preprečili ‘osvojitev imunskega sistema’.

Kim je dejal, da se bodo sedaj z ekipo osredotočili na raziskovanje funkcij na novo odkritih subgenomskih RNK in videli, ali bodo spremembe, ki so jih prepoznali igrale ključno vlogo pri razmnoževanju virusa in odzivu imunskega sistema.

Prejšnje študije genskega zaporedja so pokazale, da koronavirus mutira enako kot HIV, kar pomeni, da je njegova sposobnost, da se veže na človeške celice lahko tudi do 1000-krat močnejša od npr. Sars-a.

Upajmo, da bo zanesljivo, varno in hitrešo pot do novih zdravil in cepiva doprinesla tudi umetna inteligenca.