POSKRBIMO ZA ZDRAVJE NA SEJMU MEDICAL!

V skrb za zdravje, ki sta ga minulo leto pričela Pomurski sejem in Združenje proizvajalcev in distributerjev medicinskih pripomočkov SLOMED, so se letos vključili še številčnejši ponudniki medicinskega tehnološkega napredka, združenja medicinskega osebja, društva upokojencev, bolnikov in drugi, ki skrbijo za svoje zdravje in zdravje sočloveka. Novost je sejemska predstavitev področja zdravega bivanja in urejanja okolja. V mednarodni prostor pa sejem tokrat vpenja Država partnerica Velika Britanija.

MEDICAL vabi po strokovne nasvete, po izdelke za boljše zdravje in počutje, po znanje za preprečevanje bolezni, lajšanje zdravstvenih težav ter zdravo, sonaravno bivanje in življenjski slog. Sejem ponuja tehtna strokovna posvetovanja za tiste, ki se z zdravstvom ukvarjajo poklicno. Vsem, ki skrbijo za svoje in zdravje bližnjih, ponuja zdrave delavnice, vadbe in individualna svetovanja. Na njem pa lahko obiskovalci mimo čakalnih vrst opravijo tudi brezplačne meritve vseh najpomembnejših vitalnih parametrov.

 

OSEBNA IZKAZNICA MEDICAL 2017

  • število razstavljavcev: 150 (127 direktno prijavljenih razstavljavcev, 23 sorazstavljavcev)
  • sodelujoče države: 13 (Avstrija, Belgija, Francija, Hrvaška, Italija, Nemčija, Nizozemska, Poljska, Slovenija, Švedska, Švica, Velika Britanija, Združene države Amerike)
  • razstavni prostor: 7.500 m2

ZDRUŽENJE SLO-MED – PARTNER SEJMA MEDICAL

 

Združenje proizvajalcev in distributerjev medicinskih pripomočkov SLO-MED, ki deluje v okviru GZS Podjetniško trgovske zbornice, je partner sejma MEDICAL. V strokovnem združenju sooblikujejo prihodnost področja, vplivajo na postavljanje tehničnih in cenovnih standardov za dostop do medicinskih pripomočkov. Želijo doseči večjo dostopnost in višjo kvaliteto medicinskih pripomočkov, sodelujejo s sorodnimi domačimi in tujimi združenji in organizacijami, zavzemajo se za etično poslovanje vseh akterjev na trgu. Združenje SLOMED je tudi član mednarodnega združenja MEDtech.

V okviru združenja se bo predstavilo 13 podjetij, ki bodo v okviru skupne predstavitve predstavila področne skupine za inkontinenco, diabetes, rano, stomo in invalidske vozičke. Na otvoritveni dan bodo organizirali okroglo mizo na temo: NOVO ORODJE – ekonomsko učinkovita ponudba v javnih naročilih (s primeri iz prakse), kjer bo govora o etičnem kodeksu, predstavljeno bo orodje MEAT in njegova implementacija v centralni javni razpis ter primeri slabih/dobrih praks centralnega javnega razpisa.

 

VELIKA BRITANIJA – DRŽAVA PARTNERICA SEJMA MEDICAL

Država partnerica sejma MEDICAL je Velika Britanija, ki bo pod okriljem Britansko-slovenske gospodarske zbornice na razstavnem prostoru predstavila proizvajalce na področju medicine in farmacije. Britansko-slovenska gospodarska zbornica povezuje britanska in slovenska podjetja in ima širok nabor britanskih proizvajalcev medicinske opreme in pripomočkov in je kot taka pravi naslov za slovenske distributerje in uvoznike. Na sejmu bodo predstavili svoje delovanje in ponudili bazen kontaktov za sodelovanje v prihodnje.

Na otvoritveni dan bodo organizirali britanski poslovni zajtrk s strokovno konferenco na temo PREPREČEVANJE OKUŽB V ZDRAVSTVU, kjer bodo predstavljeni primeri dobrih praks na področju obvladovanja okužb v zdravstvu, sodelovale bodo pomembne britanske in slovenske institucije: NHS UK (National Health Service England), ECDC (European Centre of Disease Prevention and Control), Department of Health England, Ministrstvo za zdravje RS in ostali pomembni gostje.

 

ZDRAV RAZSTAVNI PROGRAM

V okviru razstavnega programa bo predstavljena pestra ponudba in širok nabor izdelkov:

1/ medicinska in rehabilitacijska oprema: medicinsko pohištvo in oprema za bolnišnice, negovalne postelje, inteligentne blazine proti preležaninam, mobilne kadice za nego bolnikov, invalidski vozički – tudi za popolnoma nepokretne osebe, pripomočki za gibanje, stojo in hojo, električni skuterji, prenosne klančine, stopniščni vzpenjalniki, izdelki za operacijske dvorane, razkužila, defibrilatorji, spirometri, aspiratorji, inhalatorji, pulzni oksimetri, stetoskopi, otoskopi, reanimacijske in zdravniške torbe, vozički, laboratorijsko pohištvo, ambulantna oprema, inštrumentarij, šivalni material, medicinske tehtnice, delovna obutev, potrošni materiali za zdravstvo in nego, stroji za čiščenje;

2/ medicinske naprave in pripomočki: medicinski pripomočki za diabetike (merilniki krvnega sladkorja, iglice za glukozni peresnik, lancete, biokemični analizatorji, glukozni geli, nove rešitve – mobilne aplikacije, pena za obnavljanje kože stopal), medicinski pripomočki za inkontinenco (hlačne plenice, mobilne hlačke, predloge, blazine), medicinski pripomočki za oskrbo rane, naprave za fizioterapijo in rehabilitacijo, ortoze, opornice, merilniki krvnega tlaka, slušni aparati, tehnični pripomočki za gluhe in naglušne, tehnični pripomočki za slepe in slabovidne, svetlobne terapevtske naprave, termometri, medicinske kompresijske nogavice, medicinski pripomočki za intimno zdravje, za gibljivost sklepov, usnjeni prstniki, zaščitne rutice, cevasto pletivo, hladilni geli za bolečine v sklepih in mišicah, delovna obutev;

3/ medicinske storitve: diagnostika, Donorski program – darovanje organov in tkiv za potrebe transplantacije, presejalni programi, psihološka oskrba na domu, fizioterapija, rehabilitacija, refleksoterapija, različni zdravilski sistemi in metode, hospic paliativna (blažilna) oskrba, očesna in dentalna kirurgija;

4/ dietetika in zdrav življenjski slog: prehranska dopolnila, otroška kozmetika in kozmetika za odrasle, zdrava prehrana in pijača s poudarkom na “naravno”, ekološke moke in ostali mlevski izdelki, hladno stiskana olja, semena, čaji, zeliščne kapljice, zeliščne kreme in olja;

5/ NOVOST – zdravo, sonaravno bivanje: naravni gradbeni materiali, gradnja, primerna za gibalno ovirane in starejše osebe, toplotne črpalke, sončni kolektorji, kotli za biomaso, karbonsko keramični bazeni, bazeni, savne novi visoko kakovostni whirlpooli s 100% filtracijo, svetovanje in načrtovanje urejanja okolja, stroji za vzdrževanje ter urejanje zelenic in vrtov, vrtni program (kosilnice, motorne kose, robotske kosilnice), gozdni program (motorne žage, gozdni obrezovalci), rekuperatorji, filtri proti alergijam, naravna volnena posteljnina za rehabilitacijo, gospodinjski aparati za pripravo in kuhanje zdrave hrane, ekološka semena zelenjadnic in zelišč, obnovljivi viri energije, e-mobilnost, okolju prijazni čistilni sistemi primerni za alergike;

6/ drugo: zdravstvena zavarovanja, dišave, aromaterapije in difuzorji, naravna glina, anatomsko oblikovani medicinski vložki za čevlje, izdelki za izboljšanje počutja, literatura in založništvo s področja zdravstva,…

 

PREDSTAVITEV INSTITUCIJ, DRUŠTEV IN PODJETIJ

Ministrstvo za zdravje kot krovno ministrstvo predstavlja svoje delovanje v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, ki predstavlja programe, namenjene krepitvi zdravja in preprečevanju bolezni otrok, mladostnikov in odraslih ter multimedijsko podporo za zdrav življenjski slog. Vsak obiskovalec lahko na njihovem razstavnem prostoru opravi brezplačne meritve dejavnikov tveganja za kronične nenalezljive bolezni (visceralna maščoba, obseg pasu in krvni pritisk) ter prejme individualne nasvete za zdrav življenjski slog s pomočjo zdrave prehrane in gibanja za zdravje.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je izvajalec obveznega zdravstvenega zavarovanja v Republiki Sloveniji. Na sejmu obiskovalcem nudijo informacije o pravicah iz obveznega zdravstvenega zavarovanja ter postopkov uveljavljanja le-teh.

Na sejmu aktivno sodelujejo številne nacionalne invalidske in humanitarne organizacije. Tako na razstavnih prostorih kot tudi s strokovnimi predavanji skrbijo za koristne predstavitve ter ozaveščanje javnosti o raznih boleznih, prvih znakih bolezni, zdravem načinu življenja, s čimer je mogoče zmanjšati obolevnost:

Center IRIS, Društvo bolnikov po možganski kapi – Grom, Društvo gluhih in naglušnih Pomurja, Društvo psoriatikov Slovenije, Društvo revmatikov Slovenije, podružnica Murska Sobota, Društvo za fibromialgijo, Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen, Koronarno društvo Radenci, Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Murska Sobota, Slovensko društvo Hospic, Spominčica – Alzheimer Slovenija – Slovensko združenje za pomoč pri demenci, Strokovno društvo medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Pomurja, URI – SOČA, Center za poklicno rehabilitacijo, Zavod Vitica, Gornja Radgona so.p., Združenje fizioterapevtov Slovenije, Združenje za boj proti raku debelega črevesa in danke EuropaColon Slovenija, Zveza društev bolnikov z osteoporozo Slovenije, Zveza društev diabetikov Slovenije, Zveza društev ledvičnih bolnikov Slovenije, Zveza društev upokojencev Slovenije, Zveza invalidskih društev ILCO Slovenije, Zveza paraplegikov Slovenije in Zveza Sonček – Center Sonček Murska Sobota.

Združenje za integrativno medicino Slovenije organizira javno konferenco z naslovom »Odnos medicina – zdravilstvo – znanost«. Konferenci sledi okrogla miza za javnost in stroko z obravnavo vedno aktualne tematike – znanstvenega pristopa v zdravilskih metodah. Na okrogli mizi bodo sogovorci na tvoren način skušali opredeliti razhajanja med konvencionalno medicino in ostalimi dopolnilnimi oblikami zdravljenja. Integrativna medicina ne zagovarja alternativnih oblik zdravljenja. Daje pa jim možnost, da se kot posebne discipline z argumenti in uspešnimi praksami povezujejo s konvencionalno medicino v smislu “in in” in ne “ali ali”. Medicina je vse, kar zdravi. Kaj in kako zdravi, pa bomo lahko slišali na prihajajoči konferenci.

Rdeči križ Slovenije demonstrira postopke oživljanja in uporabe avtomatskega zunanjega defibrilatorja (AED). Na otvoritveni dan bo Območno združenje Gornja Radgona organiziralo regijsko preverjanje osnovnošolskih ekip prve pomoči za Pomurje.

Splošna bolnišnica Murska Sobota se v sodelovanju s Strokovnim društvom medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Pomurja na razstavnem prostoru predstavlja s Simulacijskim centrom in izobraževanjem laične javnosti v nudenju začetnih postopkov oživljanja. Predstavljajo bodo Donorski program – darovanje organov in tkiv za potrebe transplantacije, zdravljenja s presaditvijo organov. Vsakdo, ki želi postati darovalec, bo lahko svojo odločitev na njihovem razstavnem prostoru tudi evidentiral. Predstavili bodo še tehnike pravilnega razkuževanja rok in nudili zdravstveno vzgojno svetovanje in razlago rezultatov merjenja krvnega sladkorja, holesterola, krvnega tlaka ter gleženjskega indeksa – arterijskega pretoka na nogah.

 

MEDICAL spremljajo možnost za določitev krvnih skupin in delavnice samopregledovanja dojk, pljučnih bolezni, dermatoloških bolezni ter bolezni srca in ožilja pod taktirko UKC Maribor.

Slovenska vojska na sejmu MEDICAL predstavlja Vojaško zdravstveno enoto ROLE 1, dejavnosti in ukrepe za zdravstveno zagotovitev ter doseganje, ohranjanje in zaščito najboljšega možnega stanja zdravja pripadnikov Slovenske vojske. Prikazuje tudi novo reševalno vozilo Vojaške zdravstvene enote. Pripadniki Slovenske vojske bodo vse dni sejma, na vsako polno uro opravljali dinamične prikaze praktičnih postopkov bojnega reševanja na bojišču. Na promocijski stojnici Uprave za obrambo Maribor bodo nudili vse informacije za zaposlitev v SV ter o možnosti opravljanja prostovoljnega služenja vojaškega roka, vključitve v vojaške tabore ter vključitve v pogodbeno rezervo. Obiskovalci se bodo lahko preizkusili v streljanju z vojaško puško na simulatorju.

 

Veleposlaništvo Republike Poljske bo predstavilo ponudbo poljskih proizvajalcev medicinske opreme in tehnologij, biotehnologije, farmacije in zdravstvenega turizma.

Zavod Diabetes se ozira v bližnjo preteklost s pregledno razstavo merilnikov glukoze »25 let samokontrole diabetesa – od najstarejših merilnikov krvnega sladkorja do sistemov CGMS«, ponuja pa tudi test ogroženosti glede diabetesa ter merjenje krvnega sladkorja in holesterola.

Za predstavitev najnovejših tehnik zobnih vsadkov (implantatov) skrbi Ortoimplant Dental Spa Zagreb, ki prikazuje koncept nove tehnologije ALL ON 4 in ZYGOMA.

Očesni center Vidim nudi merjenje očesne dioptrije in očesnega pritiska ter svetovanje za trajno odpravo dioptrije.

DOSOR predstavlja naturopatijo, moxa terapijo, kineziotaping, nudijo pa tudi holistične iridološke preglede.

Obiskovalci lahko pri Salvus MED d.o.o. opravijo meritve vitaminsko mineralnega statusa v telesu.

Sekcija refleksoterapevtov GZS PTZ predstavlja refleksoterapijo na vseh mikrosistemih: stopalih, dlaneh, ušesih in obrazu, refleksoterapijo pri sladkornem bolniku s težavami zaprtja, inkontinence in kronične utrujenosti ter razgibalno-sprostitvene vaje. Pripravljajo tudi delavnice za samopomoč z obdelavo določenih con na dlaneh in razgibalno-sprostitvene tehnike.

EFT tehniko tapkanja za doseganje čustvene svobode, sproščanja in zmanjševanje stresa obiskovalcem predstavlja Cvetka Horvat.

Zvočne masaže in tretmaje z gongi ponuja Studio Boraga in Enovita društvo za veselo življenje.

Zveza društev bolnikov z osteoporozo Slovenije obiskovalcem omogoča ultrazvočno merjenje mineralne kostne gostote.

Vrstijo se prikazi telesne vadbe za srce, ožilje, hrbtenico,… v organizaciji Zdravilišča in Koronarnega društva Radenci.

Člani Združenja fizioterapevtov Slovenije bodo poskrbeli za ocenjevanje telesnih sposobnosti: meritve gibljivosti sklepov, mišične moči, ravnotežja in koordinacije s svetovanjem ter promocijo poklica »diplomirani fizioterapevt«.

Zveza društev upokojencev Slovenije v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje predstavlja na sejmu oblike aktivnega staranja v Sloveniji in lokalnem okolju ter čezmejno sodelovanje. Prikazujejo dejavnosti upokojencev v obliki delavnic s prikazi ročnih spretnosti, športne aktivnosti, turizem ter kulturne programe v okviru programa »Aktivno in zdravo staranje«.

Center IRIS, Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne, predstavlja prilagajanje okolja ter pripomočke, ki jih v vsakodnevnem življenju uporabljajo slepi in slabovidni pa tudi dejavnosti za zdrav način življenja (sproščanje oči, telesna aktivnost, hobiji, …).

Kot novost v razstavnem programu je izpostavljen segment zdravega, sonaravnega bivanja s paleto izdelkov za naravno gradnjo, opremo bivalnih prostorov, ureditev okolice in zeleno mobilnost. Poudarki so na naravnih gradbenih materialih, pohištvu iz naravnih materialov, savnah, wellnessu, posteljnem programu, vlažilnikih, razvlažilnikih in čistilnikih zraka, prečiščevanju vode ter trajnostnem upravljanju z naravnimi viri.

Neodvisni strokovnjaki ENSVET obiskovalcem brezplačno, individualno svetujejo o učinkoviti rabi energije in obnovljivih virih energije.


INOVACIJE V MEDICINI

Ob boku s sodobnimi zdravstvenimi pripomočki, tehnologijami in postopki nastopajo inovacije v medicini: – Bionski človek – prvi razvojni projekt in koncept bionskega človeka v Evropi za izobraževalne namene bodočih inženirjev bionike (Janez Škrlec, Razvojna-raziskovalna dejavnost in član Sveta za znanost in tehnologijo Republike Slovenije, podjetje INTRI d.o.o. in Višja strokovna šola za bioniko na ŠC Ptuj);

– medicinske tekstilije: odzivne tekstilije s hidrogelom, samočistilne tekstilije, aktivne in pasivne protimikrobne tekstilije, tekstilni senzorji, terapevtske tekstilije, oksetične tekstilije (UL, Naravoslovnotehniška fakulteta, Oddelek za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje);

– napredni vmesniki mišice – stroj za neinvazivno identifikacijo in analizo kontrolnih strategij skeletnih mišic v zdravih preiskovalncih in bolnikih s pomočjo zajema in analize večkanalnih površinskih elektromiogramov (UM, Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko);

– mikrofluidni generator mehurčkov ali kapljic s planarnim pretočnim fokusiranjem, mikrofluidni čip s pnevmatsko krmiljenimi elastomernimi ventili, mikrofluidni čip z vgrajenimi elektrodami za biosenzorje, prototip fotopletizmografa za neinvazivno spremljanje kroničnega venskega popuščanja, mikrofluidna pripirna črpalka z enim “PZT” aktuatorjem – in vivo (patent) (UL, Fakulteta za elektrotehniko);

– osebni mobilni EKG senzor za preventivno uporabo, bolnike in starejše ljudi, piezoelektrični elementi za ultrazvočne pretvornike za medicinsko diagnostiko (Institut Jožef Stefan)

 

IZOBRAŽEVALNE INSTITUCIJE

Študijske programe predstavljajo: Medicinska fakulteta UM, Fakulteta za zdravstvene vede UM, Fakulteta za vede o zdravju UP, Alma mater evropaea – Evropski center Maribor ter Srednja zdravstvena šola Murska Sobota.

 

POLNA SKLEDA ZDRAVJA – ZDRAVA KUHINJA NA SEJMU MEDICAL

Da bo skleda zares polna zdravja, se bo v zdravi kuhinji sejma Medical vse dni kuhalo in degustiralo. Pripravljali bomo okusne veganske jedi, diabetično prehrano, zdrave jedi iz ajde in prosa, poskusili zdrave »smutije« in druge napitke, se poučili o sladkorju na delavnici Sladkor v hrani ter se posladkali z domačimi gibanicami.

Za obiskovalce bodo jedi pripravljali DOSOR – Dom starejših občanov Radenci (veganske jedi), Izobraževalni center Piramida (čaj in jedi iz tatarske ajdove kaše, jedi iz prosa), Center za zdravje in razvoj Pomurja (delavnica Sladkor v hrani), Srednja šola za gostinstvo in turizem Radenci (zdrave jedi in jedi primerne za diabetike po receptih gospe Darje Lovšin iz knjige Diabetična zdrava kosila, prigrizki in sladice), Kulturno in umetniško društvo Kelih (prleška gibanica), Slovensko vegansko društvo (veganske palačinke, golaž,…), Društvo za zaščito živali Pomurja (veganske jedi iz čemaža,…), Andreja Zrnić (osvežilni napitek za športno aktivne in prikaz vadbe).

 

RAZSTAVLJAVCI IZPOSTAVLJAJO NOVOSTI

Abena-Helpi d.o.o. Poleg vseh pripomočkov za enkratno uporabo v zdravstvu predstavljajo tudi nov program prehrambene embalaže za enkratno uporabo, primeren za bolnišnice in DSO-je.
Adriapharm d.o.o. Bach rescue RR plus bonboni z vitamini B5, B12
Aserta d.o.o. Dostopnost izdelkov najvišje kakovosti za inkontinenco vsem uporabnikom, preko standarda ZZZS
Avtobusni promet Murska Sobota d.d. Minibus Iveco namenjen za prevoz invalidnih oseb
Diafit d.o.o. Zobna prha in sonična ščetka v enem, merilnik krvnega tlaka Omron M7 Intelli IT, Sigvaris MAGIC
DOSOR dom starejših občanov d.o.o. Kineziotaping v kombinaciji z avrikuloterapijo
EMA d.o.o. Karbonsko keramični bazeni, novi visoko kakovostni whirlpooli s 100% filtracijo
Emili – Emilija Pavlič s.p. Ekološki način kuhanja in peke s poudarkom na prehrani otrok, mladostnikov in starejših
Galex d.d. Negovalna kozmetična linija Thermalium, kozmetika za posebne namene Remigal Active krema z glukozaminom
Gospodarska zbornica Slovenije, Združenje SLO-MED, PTZ Okrogla miza na temo: NOVO ORODJE – ekonomsko učinkovita ponudba v javnih naročilih (s primeri iz prakse)
GZS, PTZ, Sekcija refleksoterapevtov Delavnice – možnosti samopomoči z obdelavo določenih con na dlaneh in razgibalno-sprostitvenimi tehnikami
ING.KLAN d.o.o. Stabilizacija in hidroizolacija zidnih konstrukcij, zdravilne bio barve v 122 barvnih odtenkih iz apnene rude in mineralnih pigmentov ter rastlin
JUMA Andreja Klobasa s.p. Stoli za zdravstvene delavce
Lotrič Meroslovje d.o.o. Hladilna tehnika Equitec
Lunos d.o.o. Rekuperacija Lunos / Lunos e2, e2-neo, Nexxt, e-go filtri proti alergijam idr.
Maat1 d.o.o. Solna savna, samostojni Infra plus sedež, SofTub masažni bazen
NIVO EKO d.o.o. Energijski park
OVEN Elektro Maribor d.o.o. Nov model e-kolesa Electrom in sodobnejša e-rolka
Parnad d.o.o. Predstavitev učinkovitega delovanja čistilnega sistema Kobold VK200, ki je okolju prijazen, varčen in primeren za alergike
Proteks d.o.o. Navleke za krn, cevasto pletivo
Provela d.o.o. Inovacija – invalidski voziček za popolnoma nepokretne osebe, ki so odvisne od pomoči negovalca. Voziček je multifunkcionalen, omogoča dvig in spust naslonjala za hrbet, nožnega dela in vzglavja. Možno ga je zapeljati na posteljo, kar omogoča enostaven in manj utrujajoč premik bolnika na voziček. Voziček je dvostransko delujoč, kar omogoča dostop do bolnika s katere koli strani. Možno ga je uporabiti tudi kot toaletni stol in stol za tuširanje. Pri uporabi tega vozička ne potrebujemo dodatnega dvigala, ker lahko bolnika dvignemo nad posteljo. Delo negovalca je bistveno olajšano, saj ni potrebno naporno dvigovanje, hkrati pa to pomeni tudi veliko olajšanje za bolnika, ker vsako dvigovanje zanj pomeni dodaten napor.
Ripitz inovacije d.o.o. Nov tip pametne montažne družinske/poslovne hiše za gibalno ovirane in starejše osebe, nova tehnologija izdelave inovativnega pohištva, nova tehnologija ogrevanja in hlajenja, ki se vgrajuje v stene.
Salvus MED d.o.o. Merjenje vitaminsko mineralnega statusa, prehranska dopolnila Salvit in Solgar
Savatech d.o.o. Dinamične blazine proti preležaninam s programiranim obračanjem bolnika na bok
Servis tehtnic Dušan Štrakl s.p. Shranjevalniki podatkov temperature in vlage (Logger)
Sloteh, Branko Gabrič s.p. Zaščita in prva pomoč na delovnem mestu
Star 2000 d.o.o. Interaktivni defibrilator (Model HeartSine 550), ki poleg električnega sunka tudi spremlja reševalca pri srčni masaži z nasveti oz. korekcijami iz zvočnika, npr.: »Pritiskajte močneje«, »Pritiskajte hitreje« ali »Masirate pravilno« ipd. Aparat izračuna pravilen stis glede na telesno konstitucijo, saj mora biti stis pri otroku povsem drugačen kot npr. pri močnem odraslem.);
Inteligentne blazine proti preležaninam za visoko stopnjo tveganja (senzorji v blazini in v mikroprocesorski črpalki zaznavajo spremembo položaja telesa na blazini, zato črpalka samodejno korigira pritiske v blazini glede na pacientov položaj.); Žepni spirometer SMARTONE (za samokontrolo pri astmi, KOPB. Rezultate vidimo takoj na lastnem pametnem telefonu.)
Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko (UL-FE) Mikrofluidna pripirna črpalka z enim “PZT” aktuatorjem-in vivo (patent)
Univerza v Mariboru, Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Napredna neivnazivna analiza kontrolnih strategij skeletnih mišic
VI vis d.o.o. U-RIGHT merilniki krvnega sladkorja
Vidim, očesni kirurški center d.o.o. Najnovejša metoda laserske odprave dioprije ReLEx SMILE
VPD, Bled, d.o.o. Merilniki krvnega tlaka, merilniki za sladkor, hladilni gel, otroški program
Zavod Diabetes 25 let samokontrole diabetesa – razstava merilnikov
Zveza paraplegikov Slovenije Na novo odprt kompleks za celostno obravnavo in rehabilitacijo invalidnih oseb z možnostjo dostopnega bazena, savne, fizioterapije, kongresne dvorane, nastanitve in gostinske ponudbe. Dom paraplegikov d.o.o., Pacug

STROKOVNO DOGAJANJE

MEDICAL ob dogajanju za najširši krog obiskovalcev prinaša tudi pestro strokovno dogajanje dežele partnerice Velike Britanije na temo preprečevanja okužb v zdravstvu. Združenje SLOMED bo predstavilo MEAT, novo orodje za ekonomsko učinkovito ponudbo ter etični kodeks v javnih naročilih. Medicinske sestre, babice in drugi zdravstveni delavci se bodo sestali v skrbi za duševno zdravje pacientov od nosečnosti, obdobja po porodu, otroštva, mladostniških let, zrelosti do starosti. Govora bo o zaposlitveni rehabilitaciji sladkornih bolnikov. Predstavljena bo ponudba poljskih proizvajalcev medicinske opreme in tehnologij, biotehnologije, farmacije in zdravstvenega turizma. Potekala bo konferenca in okrogla miza o odnosu medicine, zdravilstva in znanosti Združenja za integrativno medicino Slovenije.

ZDRAVE DELAVNICE IN PREDAVANJA NA SEJEMSKEM ODRU

Vsak sejemski dan vabi oder v hali A s predavanji in praktičnimi delavnicami na tematiko diabetesa, demence, aktivnega in zdravega staranja, pravilnih meritev življenjskih parametrov, refleksoterapije, fizioterapije, kompresijske, hladilne, delovne in svetlobne terapije, odnosa čustev, gibanja in hrane do zdravja, premagovanja bolečin, psoriaze, vpliva konopljine smole na človeški organizem ter z različnimi vadbami za boljše počutje. Gostja sejemskega odra bo v petek 7. aprila tudi Desa Muck, ki bo spregovorila o tem, kako poteka življenje osebe z diabetesom tipa II v svobodnem poklicu, ko se urniki menjajo in se je zato težje prilagajati bolezni.

ZDRAVA GOSTINSKA PONUDBA

V zdravem duhu sejma MEDICAL bo tudi gostinska ponudba in sejemsko gostišče, ki bo ponujalo hrano in pijačo s sloganom »Izberimo zdravo«.

DELOVNI ČAS SEJMA MEDICAL

Sejem MEDICAL bo odprt od četrtka, 6. do sobote 8. aprila 2017 od 9.00 do 18.00 ure.

VSTOPNINA NA SEJEM

Cene enodnevnih sejemskih vstopnic

  • odrasli 5,00 €
  • učenci, dijaki, študenti 3,00 €
  • upokojenci in člani društev bolnikov

(predložiti je treba člansko izkaznico) 4,00 €

  • odrasli – skupina nad 10 oseb 3,50 €
  • mladina – skupina nad 10 oseb 2,00 €

Za otroke do 6 let in invalide na vozičkih s spremljevalcem ni vstopnine

Parkiranje je brezplačno.

 

 

KOLEDAR IN URNIK ZA ZDRAVJE

 

STROKOVNI DOGODKI V DVORANAH

 

 

Četrtek, 6. april 2017

9.00 – 9.30 / dvorana 1

Britanski poslovni zajtrk

Organizacija: Britansko-slovenska gospodarska zbornica s sodelujočimi institucijami

 

9.30 – 10.00 / dvorana 1

Otvoritev 2. mednarodnega sejma sodobne medicine MEDICAL

Organizacija: Pomurski sejem

 

10.00 – 13.00 / dvorana 1

Konferenca: Preprečevanje okužb v zdravstvu

Organizacija: Britansko-slovenska gospodarska zbornica s sodelujočimi institucijami

 

12.00 – 14.00 / dvorana 3

Seja Upravnega odbora Podjetniško trgovske zbornice GZS

Organizacija: GZS, Podjetniško trgovska zbornica

 

13.00 – 15.00 / dvorana 2

Okrogla miza: Novo orodje – ekonomsko učinkovita ponudba v javnih naročilih (s primeri iz prakse)

– Etični kodeks

– Predstavitev orodja MEAT

– Primer slabe / dobre prakse centralnega javnega razpisa

– Okrogla miza na temo Orodje MEAT in njegova implementacija v centralni javni razpis

– Razprava

Organizacija: Združenje proizvajalcev in distributerjev medicinskih pripomočkov SLO-MED

 

Petek, 7. april 2017

8.30 – 15.00 / dvorana 1

Seminar: Medicinske sestre in babice v skrbi za duševno zdravje

Skrb za duševno zdravje pacientov od nosečnosti, obdobja po porodu, otroštva, mladostniških let, zrelosti do starosti

Organizacija: Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije, Strokovno društvo medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Pomurja v sodelovanju s Sekcijo medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v psihiatriji ter NIJZ

 

10.00 – 13.00 / dvorana 5

Strokovno srečanje: Zaposlitvena rehabilitacija

– Pravice invalidov v slovenski zakonodaji – osebna asistenca / Dane Kastelic, predsednik Zveze paraplegikov

– Diabetes in vpliv sladkorne bolezni na delazmožnost / Ksenija Šterman, dr.med.spec. medicine dela, prometa in športa, URI – SOČA, Center za poklicno rehabilitacijo

– Prilagojene oblike zaposlovanja, Evropska kartica invalidnosti / dr. Aleksandra Tabaj, URI – SOČA, RCZR

– Podporno zaposlovanje / mag. Valentina Brecelj, URI – SOČA, RCZR

– Vloga zaposlitvene rehabilitacije pri prilagoditvi delovnega mesta sladkornega bolnika / Mira Nemec, URI – SOČA, Center za poklicno rehabilitacijo Murska Sobota

– Skrb za zdravje na delovnem mestu / Zlatko Perič, URI – SOČA

– Pomen telesne aktivnosti pri obvladovanju bolezni / Ivan Recek, Društvo revmatikov Pomurja

Organizacija: URI – SOČA, Center za poklicno rehabilitacijo Enota Murska Sobota, Svet za invalide »Občina po meri invalidov«

 

11.00 – 12.30 / dvorana 2

Predstavitev ponudbe poljskih proizvajalcev medicinske opreme in tehnologij, biotehnologije, farmacije in zdravstvenega turizma

Organizator: Veleposlaništvo Republike Poljske

 

13.00 – 14.00 / dvorana 2

Zapleti na nogah pri sladkornih bolnikih / Ciril Triller, dr.med.spec.krg.

Organizacija: Koronarno društvo Radenci

 

Sobota, 8. april 2017

10.00 – 13.00 / dvorana 1

Javna konferenca: Odnos medicina – zdravilstvo – znanost 

Po konferenci bo potekala okrogla miza za javnost in stroko

Organizacija: Združenje za integrativno medicino Slovenije

 

ZDRAVE PREDSTAVITVE NA ODRU V HALI A

Četrtek, 6. april Tema: Organizator:
9.30 – 10.00 Vpliv konopljine smole na človeški organizem Merela d.o.o.
10.00 – 11.00 Predavanje in delavnica: Pravilno merjenje krvnega tlaka VPD, Bled d.o.o.
11.00 – 11.30 Sladkorna bolezen in nove tehnologije merjenja sladkorja v krvi VPD, Bled d.o.o.
11.30 – 12.30 Vaje za Krepitev mišic medeničnega dna Simps’S d.o.o.
12.30 – 13.00 Praksa refleksoterapevta pri obravnavi sladkornega bolnika s težavami zaprtja in delavnica za samopomoč za vse starostne skupine

Predava Nada Tomazin Dokl, refleksoterapevtka

Sekcija refleksoterapevtov, GZS Podjetniško trgovska zbornica
13.00 – 14.30 Demenca, izziv sodobne družbe

Prepoznavanje prvih znakov, lajšanje tegob, komunikacija, pomoč svojcem

Društvo Spominčica

 

14.30 – 15.30 »Škripljete« – kako poskrbeti za vitalnost sklepov?

Pomembnosti sklepa se večinoma zavedamo šele, ko ta zaboli in ko obstanemo! Bomo raje ignorirali opozorilno »rdečo lučko« in pod balzamom protibolečinskih pripravkov vozili v nadaljnji propad sklepov z vsemi posledicami?

Predava Adriana Dolinar

DOSOR
15.30 – 16.30 Predavanje in delavnica: Kompresijska terapija TOSAMA d.o.o.
16.30 – 17.00 Praksa refleksoterapevta pri obravnavi sladkornega bolnika s težavami zaprtja in delavnica za samopomoč za vse starostne skupine

Predava Pavla Zupančič, refleksoterapevtka

Sekcija refleksoterapevtov, GZS Podjetniško trgovska zbornica
17.00 – 17.30 Vpliv konopljine smole na človeški organizem Merela d.o.o.
Petek, 7. april Tema: Organizator:
  9.00 – 9.30 Vpliv konopljine smole na človeški organizem Merela d.o.o.
  9.30 – 10.00 Oskrba diabetične noge, predavanje in delavnica TOSAMA d.o.o.
10.00 – 10.30 Bolečina v mišicah in sklepih – hladilna terapija VPD, Bled d.o.o.
10.30 – 11.00 Svetovanje sladkornemu bolniku in pomoč celotni družini VPD, Bled d.o.o.
11.00 – 12.00 Z Deso Muck – diabetesu navkljub

Desa Muck o tem, kako poteka življenje osebe z diabetesom v svobodnem poklicu, ko se urniki menjajo in se je zato težje prilagajati bolezni, razvoj bolezni diabetes tipa II

Pomurski sejem
12.00 – 12.40 Demonstracija testiranja telesnih sposobnosti (primeri meritev obsega gibljivosti sklepov in meritev mišične moči, testiranje ravnotežja in koordinacije) ter svetovanje na podlagi rezultatov Združenje fizioterapevtov Slovenije, Pomurska regionalna enota
12.40 – 13.00 Delavnica za zdrav življenjski slog – Blooms formula za najboljša prehranska dopolnila s tradicijo 1947

Predava Alenka Janet

Algena s. p.
13.00 – 13.30 Praksa refleksoterapevta pri obravnavi sladkornega bolnika s težavami inkontinence in delavnica za samopomoč za vse starostne skupine

Predava Pavla Zupančič, refleksoterapevtka

Sekcija refleksoterapevtov, GZS Podjetniško trgovska zbornica
13.30 – 14.30 Konoplja v zdravstvene namene

Predava Milan Krek

NIJZ
14.30 – 15.00 Čustva in bolezni – hrana kot zdravilo

Smo jezni/žalostni, prestrašeni, ker smo zboleli ali smo zboleli, ker smo bili jezni/žalostni, prestrašeni? Kako si lahko pomagamo s hrano?

Predava Simona Domjan ing. živ., študentka 3. letnika Naturopatije s specializacijo iz Floriterapije (Bachove cvetne esence)

DOSOR
15.00 – 15.30 Aplikacije in vrstomati za lažje čakanje in manj nepotrebnih obiskov zdravnika

Predava dr. Denis Pavliha, vodja produktnega razvoja – SRC Infonet

SRC Infonet d.o.o.
15.30 – 16.00 Kompresijska terapija, predavanje in delavnica TOSAMA d.o.o.
16.00 – 16.30 Kompresijska terapija,  predavanje in delavnica TOSAMA d.o.o.
16.30 – 17.00 Gibajmo – Dihajmo

Predava Majda Brunčič, vodja fizioterapije v Zdravilišču Radenci

Zdravilišče Radenci in Koronarno društvo Radenci
17.00 – 17.30 Praksa refleksoterapevta pri obravnavi sladkornega bolnika s težavami inkontinence in delavnica za samopomoč za vse starostne skupine

Predava Nada Tomazin Dokl, refleksoterapevtka

Sekcija refleksoterapevtov, GZS Podjetniško trgovska zbornica
Sobota, 8. april Tema: Organizator:
9.00 – 10.00 Namen delovne terapije Društvo psoriatikov Slovenije
10.00 – 11.00 Praksa refleksoterapevta pri obravnavi sladkornega bolnika s težavami kronične utrujenosti in delavnica za samopomoč za vse starostne skupine

Predava Nada Tomazin Dokl, refleksoterapevtka

Sekcija refleksoterapevtov, GZS Podjetniško trgovska zbornica
11.00 – 12.00 Okrogla miza: Aktivni upokojenci zase in za vse nas Zveza društev upokojencev Slovenije v sodelovanju z NIJZ
12.00 – 12.30 Bolečina – velika težava sodobne družbe

Zakaj boli? Kako si lahko pomagamo? Kako obvladati bolečino?

Predava Katja Peček Poreduš, fizioterapevtka

DOSOR

 

 

12.30 – 13.00 Bachove cvetne kapljice

Predava Bogdana Brglez Fink

AdriaPharm d.o.o.
13.00 – 14.00 Predavanje o svetlobni terapiji Bioptron ZEPTER SLOVENICA d.o.o.
14.00 – 15.00 Praksa refleksoterapevta pri obravnavi sladkornega bolnika s težavami kronične utrujenosti in delavnica za samopomoč za vse starostne skupine

Predava Pavla Zupančič, refleksoterapevtka

Sekcija refleksoterapevtov, GZS Podjetniško trgovska zbornica
15.00 – 17.30 Vse o veganstvu Slovensko vegansko društvo

 

ZDRAVI PROSTORI IN KOTIČKI

Hala A

*Promocija nacionalnih programov namenjenih krepitvi zdravja in preprečevanju bolezni otrok, mladostnikov in odraslih (Dora, Zora, Svit, PPKNB,…); promocija programa #to sem jaz, meritve dejavnikov tveganja za kronične nenalezljive bolezni (visceralna maščoba, obseg pasu in krvni pritisk), individualno svetovanje za zdrav življenjski slog – zdrava prehrana in gibanje za zdravje, promocija programa Svit in predstavitev modela notranjosti človeškega telesa, multimedijska podpora za zdrav življenjski slog – NIJZ v socialnih omrežjih (YouTube, Facebook, Twitter)

Organizacija: NIJZ

*Inovacije v medicini: Bionski človek – predstavitev prvega razvojnega projekta in koncepta bionskega človeka v Evropi za izobraževalne namene bodočih inženirjev bionike (Janez Škrlec, Razvojna-raziskovalna dejavnost in član Sveta za znanost in tehnologijo Republike Slovenije, podjetje INTRI d.o.o in Višja strokovna šola za bioniko na ŠC Ptuj); medicinske tekstilije (UL, Naravoslovnotehniška fakulteta, Oddelek za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje); napredni vmesniki mišice (UM, Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko); mikrofluidni sistemi (UL, Fakulteta za elektrotehniko); osebni mobilni EKG senzor (Institut Jožef Stefan),…

Organizacija: Janez Škrlec, Razvojna-raziskovalna dejavnost in član Sveta za znanost in tehnologijo Republike Slovenije

*Zdravstveno vzgojno svetovanje in meritve dejavnikov tveganja, strokovno svetovanje in razlaga rezultatov (krvni sladkor, holesterol, krvni tlak), merjenje gleženjskega indeksa – pretočnosti arterijskega ožilja na nogah, predstavitev Simulacijskega centra in izobraževanje laične javnosti v nudenju začetnih postopkov oživljanja, predstavitev Donorskega programa, predstavitev tehnike pravilnega razkuževanja rok

Organizacija: Splošna bolnišnica Murska Sobota, Strokovno društvo medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Pomurja

*Delavnice samopregledovanje dojk, pljučne bolezni, dermatološke bolezni, bolezni srca in ožilja

Organizacija: UKC Maribor

*Merjenje očesne dioptrije in očesnega pritiska ter svetovanje o trajni odpravi dioptrije

Organizacija: Očesni center VIDIM

*Predstavitev najnovejših tehnik zobnih vsadkov (implantatov)

Organizacija: Ortoimplant Dental Spa

*Predstavitev naturopatije, moxa terapije, kineziotapinga in holistični iridološki pregledi

Organizacija: DOSOR, Dom starejših občanov d.o.o.

*Refleksoterapija na vseh mikrosistemih: stopalih, dlaneh, ušesih in obrazu; razgibalno-sprostitvene vaje; delavnice za samopomoč z obdelavo določenih con na dlaneh in razgibalno-sprostitvenimi tehnikami; refleksoterapija pri sladkornem bolniku s težavami zaprtja, inkontinence in kronične utrujenosti

Organizacija: GZS PTZ, Sekcija refleksoterapevtov

*Prikazi telesne vadbe za srce, ožilje, hrbtenico, …

Organizacija: Zdravilišče Radenci, Koronarno društvo Radenci

*Merjenje krvnega sladkorja in holesterola; razstava merilnikov glukoze »25 let samokontrole diabetesa – od najstarejših merilnikov krvnega sladkorja do sistemov CGMS«, test ogroženosti glede diabetesa

Organizacija: Zavod Diabetes

*Predstavitev dejavnosti upokojencev – delavnice s prikazi ročnih spretnosti, športne aktivnosti, turizem, kulturni programi … v okviru programa »Aktivno in zdravo staranje«

Organizacija: Zveza društev upokojencev Slovenije

*Meritve vitaminsko mineralnega statusa v telesu

Organizacija: Salvus MED d.o.o.

 

Hala A1

*Polna skleda zdravja – Zdrava kuhinja s prikazi zdravega kulinaričnega programa, nutricističnega programa, veganska, vegetarijanska prehrana, prehrana prilagojena za sladkorne bolnike, prehrana za športno aktivne…

Organizacija: Pomurski sejem

*Predstavitev temeljnih postopkov oživljanja in uporabe avtomatskega zunanjega defibrilatorja (AED) Organizacija: Rdeči križ Slovenije

*Ultrazvočno merjenje mineralne kostne gostote

Organizacija: Zveza društev bolnikov z osteoporozo Slovenije

*Ocenjevanje telesnih sposobnosti: meritve gibljivosti sklepov, mišične moči, ravnotežja in koordinacije s svetovanjem, promocija poklica »diplomirani fizioterapevt«

Organizacija. Združenje fizioterapevtov Slovenije

*Predstavitev slepote in slabovidnosti, prilagajanja okolja, pripomočkov, ki jih v vsakodnevnem življenju uporabljajo slepi in slabovidni, aktivnosti za zdrav način življenja (sproščanje oči, telesna aktivnost, hobiji, …)

Organizacija: Center IRIS – Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne

 

Hala B

*Ponudba zdravega, sonaravnega bivanja s paleto izdelkov za naravno gradnjo in opremo bivalnih prostorov, ureditev okolice ter zeleno mobilnost

*Brezplačno, neodvisno, individualno svetovanje ENSVET o učinkoviti rabi energije in obnovljivih virih energije

*Ponudba lokalnih prehranskih pridelkov

*Razstava Čar lesa

 

Zunanji prostori

* Testiranje krvnih skupin na avtobusu UKC Maribor za odvzem krvi na terenu

Organizacija: UKC Maribor

 

*Predstavitev vojaškega zdravstva Slovenske vojske – predstavljena bo Vojaško zdravstvena enota ROLE-1, osebje za nujno medicinsko pomoč in evakuacijo ter naprave za merjenje osnovnih življenjskih funkcij, novo vojaško reševalno vozilo NMP, dinamični prikazi praktičnih postopkov bojnega reševanja na bojišču

Organizacija: Slovenska vojska

  • Organizator si pridržuje pravico do sprememb

VLJUDNO VABLJENI!

www.pomurski-sejem.si

 

Več informacij:

Mateja Jaklič, izvršna direktorica, E: mateja.jaklic@pomurski-sejem.si, T: 02/564 2116

Mag. Vesna Dajčman, projektni vodja, E: vesna@pomurski-sejem.si, M: 041 679 685

Miran Mate, odnosi z javnostmi, E: miran.mate@pomurski-sejem.si, M: 041 263 107