Deli z drugimi!

Uvod v spanje :

Spanec je pomemben del našega življenja. Enostavno brez njega ne gre. Ste se kdaj vprašali zakaj spimo? Vaše nore sanje, ko vas nekdo lovi in mu ne uspete pobegniti.

Ima to kak smisel? So sanje resnične? Zakaj sanjamo? Kako deluje spanje? Zakaj spimo? Kaj sproži sanje?

Na nekaj vprašanj Vam bomo poskušali odgovoriti.

Karakteristike spanja

Vsi vemo kako spanje izgleda, ko vidimo nekoga da spi prepoznamo naslednje znake:

– Če je možno ponavadi oseba leži in spi

– Oči so zaprte

– Oseba ne sliši ničesar razen, če zvok ne preseže sobne jakosti

– Dihanje je upočasnjeno in enakomerno

– Mišice so popolnoma sproščene. Če je oseba zaspala sede bo padla iz stola na tla.

– Med spanjem oseba občasno popravi svoje telo oz. se obrne. To je obrambni refleks organizma, ko organizem sam poskrbi za cirkulacijo krvi v tkiva.

Z drugimi besedami – oseba ko spi je nezanimiva za okolico oz. okolice ne sprejema. Razlika med spancem in komo je, da nas ko spimo lahko z močnejšo stimulacijo zbudijo (glasen zvok, razbijanje, bolečinski dražljaji…), medtem, ko pri komi osebe ne moremo zbuditi.

Spanec in naši možgani:

Če pacientu priključimo EEG (elektroencelograf) lahko posnamemo dogajanje in aktivnost možganov. Zbujen in relaksiran človek po možganih pretaka alfa valove kateri so hitri približno 10 krogov na sekundo. Oseba, ki je nemirna in pod stresom pa v možganih pretaka beta valove, kateri so dvakrat hitrejši. Med spanjem delujeta dva počasnejša valova imenovana theta in delta. Ko oseba pade v spanec se tokovi v možganih spremenijo in preklopijo na tadva počasna valova.

Med spancem ponoči se dogaja nekaj nepričakovanega. Premikanje oči med spanjem (rem faza spanca). Večina ljudi ima od tri do pet intervalov REM na noč in možgani v tej fazi preklopijo iz počasnih tokov na hitre (zbujene tokove).

Rem spanje se vključi takrat ko sanjamo. Če osebo zbudite v REM (rapid eye movement ) fazi spanca lahko vidi sanje kot resnične. Obstaja tudi faza NREM. Ta faza pa je takrat, ko nič ne sanjamo in globoko spimo.

Da spite solidno in ste spočiti morate imeti obe fazi. Normalna in zdrava oseba bo porabila približno 25% nočnega spanca v fazi REM ostalo bo NREM.

Sepravi 25% časa bo sanjala ostalo pa spala.

Na tej bazi delujejo tudi zdravila za spanec. Podaljšujejo fazo NREM in blokirajo fazo REM.

Pomankanje kvalitetnega spanca vodi v katastrofo, ko smo zbujeni.

– Vsi veste, če ste kdaj kakšno noč ponočevali ni bilo nič kritičnega. Telo bo naslednji dan upočasnilo delovanje in ob naslednjem spancu zahtevalo več ali pa bo kontra efekt poln adrenalina in energije.

– Če 2 noči ne boste spali pa bo huje. Koncentracija in dovzetnost za napake se bo stopnjevala.

– Po treh dneh brez spanca in počitka pa začnete halucinirati in zdravo mišljenje je onesposobljeno. Četrti dan oseba zgubi stik z realnostjo. Poskus pri podganah je pokazal, da so nekatere, ki niso spale več kot pet dni umrle. Se pravi je pomanjkanje spanca pri nekaterih bitjih smrtonosno.

Oseba, ki ravnotako spi le par ur na noč lahko trpi za istimi posledicami in ima probleme.

Še dve stvari sta znani. Pri otrocih se med spanjem proizvaja rasni hormon in snovi pomembne za imunski sistem. Če v otroštvu ne spite dovolj imate lahko celo življenje oslabljen imunski sistem, nagnjeni ste k številnim boleznim in ne zrastete prav visoko.

Vprašanje pa še vedno ostaja. Zakaj potrebujemo spanec? Nihče zares ne ve ampak tu je nastalo nekaj teorij:

– Spanec omogoči telesu obnovitev mišic in njihovih struktur, nadomesti mrtve celice itd..

– Omogoči možganom organizacijo in arhiviranje spominov. Predvidevajo, da se med izvajanjem teh dveh procesov sprožijo sanje.

– Med spanjem se telo upočasni in s tem posledično zmanjša poraba energije.

Vsi zagotovo vemo in vidimo pri sebi pa je, da če dobro in veliko spimo zgledamo zjutraj lepši, spočiti, in čili. Možgani in telo je osveženo, spočito in ”zresetirano”. Pripravljeno na nov čudovit dan.

Sanje so pomemben del spanca:

– Povejo vam zgodbo. So kakor tv. Samo, da se vse dogaja v vaši glavi.

– So egoistične. Skoraj vedno vključujejo vas v njih.

– Sanje ponazarjajo stvari. Ponavadi privrejo na dan največje želje in strahovi in postanejo resničnost.

– Skoraj vedno ne moremo nadzorovati sanj. Ponavadi se zbudimo, ko začnemo sanjati tako živo in intezivno v katerih momentih je ujet strah ali pa veliko zadovoljstvo, da se potem zbudimo nazaj v resničnost. Včasih rečemo hvala bogu da sem samo sanjal , ko pa sanjamo resnično lepe sanje pa nas to seveda užalosti.

Koliko spanca potrebujemo?

Po raziskavah sodeč potrebujejo odrasli ljudje od 7 do 9 ur spanca na noč. To je povprečje in se lahko zelo razlikuje od posameznika do posameznika. Sami zase najbolj veste koliko spanca potrebujete.

Potreba po spancu se z leti zmanjšuje. Novorojenček potrebuje 20 ur na dan. Pri štirih letih samo še 12 ur. Pri desetih je to število ur že znižano na 10.

Nekaj nasvetov za izboljšanje kvaliete spanca:

– Redno se gibajte in ukvarjajte s športom. Pomaga vas utruditi in sprostiti vaše telo.

– Ne pijte kave po 16 uri. Izognite se tudi drugim stimulansom kot so cigarete, alkohol…

– Ne pijte alkohola pred spanjem. Alkohol zmede normalne tokove v možganih in spanec je otežkočen.

– Poskusite si najti bioritem spanja in jutranjega zbujanja. Tudi ob vikenih če gre.

Za zaključek

Spanec je neverjetno pomemben za naše fizično in psihično zdravje in pomemben del našega življenja, saj ga polovico prespimo. Zato ne varčujte pri nakupu vrhunske vzmetnice&vzglavnika in si privoščite kvaliteten, zdrav in udoben spanec.

Pa lahko noč in dve teti za pomoč 😀