Deli z drugimi!

Utrujenost ali tako imenovano izgorevanje se naseli v človeškem telesu. Takrat, ko je prisotna dolgotrajna kombinacija prevelike psihične in fizične delovne obremenitve.

Izgorelost sproži val nevšečnih dejavnikov, ki so škodljivi za človeški organizem in vodijo v nastanek telesnih in psihičnih bolezni.

Psihična utrujenost se pokaže v svoji luči, ko se telo odziva na stimulanse. Reakcije so počasnejše in utrujenost ter zaspanost sta prisotna v naših mislih ter občutkih.

Možgani se mobilizirajo k počasnejšemu delovanju oz. so preobremenjeni in zato delujejo bolj površno & skopo.

Koncentracija je iz minute v minuto slabša. Začnejo nastajati problemi z mišljenjem, postanete apatični, nervozni in razdražljivi.

Vsakdo je že občutil te znake v svojem življenju in tudi vsakdo se zaveda, da so bili posledica utrujenosti.

Iz te zagate Vas je rešil dober spanec, relaksacijska glasba, lenarjenje, samota… skratka kraj in čas dogajanja, kjer ste lahko odklopili možgane na off in se spočili.

Kaj pa se zgodi, ko ta utrujenost postane nekaj vsakdanjega v vašem življenju in simptomi le te ne izginejo zgolj z poležavanjem, spancem in počivanjem?

Kronična utrujenost ali izgorelost se pojavi po šestih mesecih nevzdržnih delavnih pritiskov tako fizičnih kot psihičnih in celostne obremenjenosti.

Simptomi so: stres, nedružabnost, agresija, razdražljivost, slaba volja… kar vodi v različne psihične bolezni in vse to oslabi imunski sistem, kar posledično privede lahko do resnih obolenj.

Izgorelost je kot začaran krog in če traja predolgo lahko resno ogrozi vaše zdravje.

Če ste opazili naslednje simptome pri sebi oz. ste zadnje čase preutrujeni potem sprejmite nekaj spodnjih dejstev v premislek in si ne zatiskajte oči pred realnostjo, kajti lahko vas drago stane:

So slabi in dobri časi. Je kot krivulja, ki ne izgine. Nekaj dni se počutite dobro nato pa cel teden slabo kot še nikoli. Ti cikli se menjavajo ne glede na to koliko ste obremenjeni in koliko delate.

Ni nujno, da je spanec rešitev. Poskrbite, da bo le ta kvaliteten in miren.

Lahko izbruhne hipertenzija ( povišan krvni tlak )

Nekaj uporabnih nasvetov:

–    Pomaga usklajen in dober bioritem.

Hodite spat ob približno isti uri, ko pridete iz službe ali šole odmislite vse probleme, ki so povezani s tem. V prostem času počnite to kar radi počnete, da se sprostite. Vzemite si čas zase in polenarite oz. se spočijte ob mirni glasbi oz. okrepčilnem popoldanskem spancu.

–    Pred spanjem se odrečite stimulansom, kot so čokolada, alkohol, cigareti, kava.. saj bo to pokvarilo vašo kvaliteto spanca in zjutraj se boste zbudili utrujeni.

–    Ustvarite si pozitiven ritem življenja.

Ob že prisotni kronični utrujenosti pa razložite to svoji družini in pomagali Vam bodo ter razumeli in vi se boste lahko spočili in dali malce možgančke na off.
Če Vam težav ni uspelo rešiti poiščite pomoč pri zdravniku oz. psihologu.

Prvo pa poskusite z nekajtedenskim dopustom in reševanjem problemov, ki vas obremenjujejo in utrujajo.

Naredite nekaj zase in poskrbite, da boste dobro mirno spali.

Pa srečno!