Deli z drugimi!

KAJ JE HPV VIRUS?
Najbolj razširjen spolno prenosljiv virus, ki lahko povzroči raka materničnega vratu, raka nožnice, raka zunanjega spolovila, pa tudi raka zadnjika. Povzroča tudi genitalne bradavice. Najlažje se okužimo pri intimnih telesnih kontaktih.

KAKO POGOST JE?
Z njim je okuženih kar 30 do 60 % žensk mlajših od 30 let, moški pa naj bi bili okuženi vsaj dvakrat pogosteje kot ženske.

 

KAKŠNI SO SIMPTOMI?
Simptomov in vidnih znakov, ki bi kazali na okužbo ni, dokler ta ne povzroči sprememb tkiva. Zato so zelo pomembni redni ginekološki pregledi (odvzem PAP brisa). Nezrel maternični vrat je najbolj dovzeten za okužbe.

KAKO GA POZDRAVIŠ?
Pozdraviti se ga ne da. V večini primerov imunski sistem z okužbo sam opravi v letu dni, včasih pa je ne uspe premagati in se razvije stalna okužba.

Taka okužba lahko vodi v nastanek predrakavih sprememb in raka materničnega vratu.

Preprečevanje okužbe je zato izjemno pomembno. Nekaj nasvetov: s spolnimi odnosi počakaj do obdobja večje zrelosti, bodi zvest/a enemu partnerju oziroma jih imej čimmanj, saj vsak nov partner poveča verjetnost okužbe.

Dosledno uporabljaj kondom, čeprav pred HPV ne ščiti povsem, saj se ta prenaša tudi s kože na kožo.
Cepljenje proti HPV predstavlja učinkovit ukrep za preprečitev okužbe.

Na voljo sta dve cepivi, obe ščitita pred rakom materničnega vratu, eno pa tudi pred genitalnimi bradavicami.

Priporočljivo se je cepiti preden začneš s spolnim življenjem, ko virusu torej še nisi bila izpostavljena.

Tudi po cepljenju ne pozabi, da so redni obisku pri ginekologu in odvzem PAP brisa izjemno pomembni.

 

Humani papilomski virus (HPV) je virus iz družine papilomavirusov, ki lahko okuži človeka. Tako kot vsi papilomski virusi tudi HPV povzroča produktivne okužbe le v keratinocitih kože in sluznic. Večina od več kot 200 poznanih tipov HPV pri večini ljudi ne povzroča simptomov, nekateri tipi pa lahko povzročijo bradavice ali v majhnem odstotku primerov rak materničnega vratu, vulve, vagine in anusa pri ženski ter rak anusa inpenisa

[1] pri moškem. Povzroči lahko tudi rak glave in vratu (jezika, tonzil in grla). Nedavno so HPV povezali s povečanim tveganjem za bolezni srca in ožilja.

Več kot 30 do 40 tipov HPV se navadno prenaša s spolnim stikom in okuži anogenitalno področje. Nekateri spolno prenosljivi tipi HPV lahko povzročijo genitalne bradavice. Dolgotrajna okužba z visokorizičnimi tipi HPV (ti ne povzročajo bradavic) lahko povzroči prekancerozne lezije in invazivni rak.Okužba s HPV je vzrok skoraj vseh primerov raka materničnega vratu Večina okužb s temi tipi pa ne povzroči bolezni.

Večina okužb s HPV pri mladih ženskah je prehodnih in nimajo dolgoročnega vpliva. V enem letu izgine sedemdeset odstotkov okužb, v dveh letih pa devetdeset odstotkov okužb.Pri pet do deset odstotkih okuženih žensk okužba vztraja, kar močno zveča tveganje za nastanek prekanceroznih lezij materničnega vratu, ki lahko napredujejo v invazivni rak materničnega vratu. Proces navadno traja 10 do 15 let, kar pomeni številne priložnosti za zaznavo in zdravljenje prekanceroznih lezij. S standardnimi preventivnimi pristopi lahko napredovanje v rak preprečimo skoraj vedno, še vedno pa lezije povzročajo precejšnje breme, ki zahteva preventivne operacije, kar marsikdaj pomeni izgubo plodnosti.

V bolj razvitih državah se za zaznavo nenormalnih celic, ki bi lahko napredovale v rak, uporablja presejalni test PAP (Papanicolaouov test). V primeru njihovega odkritja je indiciranakolposkopija. Ob kolposkopskem pregledu se lahko odvzame bioptične vzorce in spremenjene predele z enostavnim posegom odstrani. To je lahko izrez z električno zanko ali zamrznjenje. Na ta način je mogoče preprečiti razvoj nenormalnega tkiva v rakasto raščo.

Razmazi PAP so v razvitem svetu zmanjšali incidenco in umrljivost zaradi raka materničnega vratu, v državah v razvoju pa ostaja umrljivost zaradi te vrste raka visoka. Ocenjuje se, da za njim vsako leto zboli 490.000 žensk, 270.000 pa jih umre. K dodatnemu zmanjšanju bodo morda prispevala cepljenja proti virusnima tipoma 16 in 18 s cepivoma Cervarix in Gardasil.

Prenašanje

S humanim papilomskim virusom se okužba prenese zlasti s stikom s kožo, pri določenih tipih virusa predvsem s spolnim odnosom (vaginalnim, analnim ali oralnim). Okužba s HPV sodi med najpogostnejše okužbe, prenosljive s spolnim odnosom. Okužba pogosto ostane prikrita. Uporaba kondoma zmanjša verjetnost okužbe, saj preprečuje stik z bolezenskimi spremembami na koži in s spolnimi izločki, ki vsebujejo povzročitelje okužbe. Doslej zaščita pred okužbo pri uporabi kondomov ni dokazana.Redkeje se virus prenaša s souporabo brisač, kozarcev in zobnih ščetk.

Do starosti 30 let je okuženih okoli 25 % žensk, po 30. letu pa še vedno do 8 %. Okužba se običajno pozdravi v času nekaj mesecev do enega leta.

Podatki o okuženosti moških so pomanjkljivi, saj se pri moških ne izvajajo redni testi na prisotnost okužbe. Kadar je okužena partnerica (pozitivni izid testa), je 70 % verjetnost, da je okužen tudi njen partner. Pri moških povzroča HPV zelo majhne lezije na penisu, ki povečini ostanejo neopažene.

Bolezenske posledice okužbe

Tip HPV-ja Bolezen
HPV 6 in 11 („low risk“) koničasti kondilom (genitalne bradavice, virusne bradavice na sluznicah) in Buschke-Löwensteinov tumor
HPV 6, 11 („low risk“), 16, 18, 31 („high risk“) ploščati kodilom
HPV 16, 18, 31 („high risk“) cervikalna intraepitelijska neoplazija (lahko vodi do raka na maternici)
HPV 16 („high risk“) Bowenova bolezen, pri moških zlasti kot penilna intraepitelijska neoplazija (virusne bradavice na penisu): lahko vodi do eritoplazije ali raka na penisu
HPV 16, 18, 31 („high risk“) vulvarna, analna in vaginalna intraepitelijska neoplazija
HPV 13, 32 („low risk“) virusne bradavice na ustni sluznici
HPV 1, 2, 3, 4 navadna bradavica (na koži)
HPV 1, 2, 4 bradavice na podplatih
HPV 3, 10 verruca plana juvenilis
HPV 5, 8 („intermediate risk“), včasih tudi: 5, 8, 9, 12, 14, 15, 17, 19, 20, 21 in 47 epidermodysplasia verruciformis