Deli z drugimi!

Eno leto je minilo odkar sem zaposlena v referenčni ambulanti in ob tem sem spoznala delo tudi v splošni ambulanti. Čas je, da pohvalimo tudi sestre, ki delajo v ambulantah družinske medicine. Prej zaposlena v bolnišnici, sem vedno mislila le kaj dela sestra v splošni ambulanti… a danes se je moj pogled na to popolnoma spremenil.

Sploh zadnje dni, ko je obisk presegel vse meje. Sestra, ki dela v ambulanti naredi 1001 stvar. Najprej so telefoni, ki zvonijo brez prestanka. En bi rad napotnico, drugi bi se naročil, spet tretji bi naročil samo zdravila, četrti bi zaključil bolniško, peti bi rad da se mu pove zakaj ga boli v trebuhu, šesti bi vprašal samo za izvide, spet naslednji ali smo poslali karton na invalidsko komisijo.

Naslednji trka na vrata, da bi imel samo izvide rad, pet ti jih moli zdravstvene kartice v roke, eden je prišel samo po naročilnico za tehnični pripomoček in eden bi samo, da pošljemo karton na medicino dela.

Sestra ob vsem tem še pripravlja kartone tistih, ki so naročeni, dela preveze, obračun, natisne izdane napotnice, bolniške liste in ob tem še cepi, pa seveda jemanje krvi + še za mojo ambulanto in še kakšen CRP, SR. Včasih še glukozo iz prsta, EKG, nastavlja infuzijo, aplicira zdravila… Ob tem naroča še v čakalno knjigo in dodaja storitve, ki se jih opravi v ambulanti. Obvezno skrbi še za sterilizacijo, naročanje materiala (napotnic, prevozov, receptov za narkotike in vseh listin, ki so potrebne za delo). Vsak mesec kakšna nova zahteva zavarovalnice in delodajalca. Vmes ne deluje eNaročanje, eNapotnica, stalno neke napake računalniških sistemov….Ob tem še požigosa ene 100x na dan različne dokumente. Papirologije iz dneva v dan več…

Potem je potrebno pospraviti še vse izvide, ki prispejo po pošti, vložiti v kartone pacientov (ne čudim se da za polovico oseb ve št. kartona). Ob tem poskrbi še za vsa naročila za patronažo, reševalne prevoze… Vodi katere kartone je kam poslala in kateri so se vrnili in jih spet vloži na svoje staro mesto.

Ob tem verjemite mi, da ne uspe niti piti, še manj jesti. Predana je svojemu delu in če zvoni že 100ti telefon se še vedno prijazno oglasi in skuša vsakemu pomagati. Sprejme tudi tiste, ki pridejo nenaročeni. Ob vsem tem sledi napotkom zdravnika in izvaja vse kar dr. naroči ….

Ob tem še v referenčno pišeta paciente, jih prenaročujeta in jim pišeta datume kdaj so naročeni k meni na pregled. Sigurno sem pozabila še kaj, a že tega je toliko, da si zaslužijo medicinske sestre v ambulantah družinske medicine velik poklon.

Nasmejane, prijazne predvsem pa potrpežljive …. ja to sta moji ambulantni sestri Magdalena Kočar in Ma Ja

Brez njiju ambulanta nebi bila to kar je … SPOŠTOVANJA VREDNI!

Aja ob tem pa sta še mene učili kako se dela v splošni ambulanti in mi pokazali kako se izdajo različne listine, ki jih je potrebno izpolniti …

In naslednjič ko greste v ambulanto LEPO VAS PROSIM, samo ne rečite : JAZ IMAM SAMO …… prijaznost, spoštovanje in potrpežljivost dragi pacienti 🙂

by Nataly