Deli z drugimi!

Skoraj vsi od časa do časa potrebujemo zdravnika – najsi bo to zobozdravnik ali nujna zdravstvena pomoč (urgenca). To je dovolj tehten razlog, da je pametno imeti dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Brez njega smo namreč hitro lahko ob nekaj sto evrov, odvisno od storitve, ki jo potrebujemo.

Zato vsakomur zagotovo priporočamo sklenitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, da v primeru nezgode brez skrbi. 

Če nimate sklenjenega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, to pomeni, da morate del stroškov zdravljenja plačati sami. S sklenjenim dopolnilnim zdravstvenim zavarovanjem se izognete doplačilom pri obisku zdravnika, zdravljenju v bolnišnici, zdravil na recept in nekaterih drugih zdravstvenih storitvah

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje & Dodatno ali nadstandardno zdravstveno zavarovanje

Ker ljudje pogosto zamenjajo dopolnilno zdravstveno zavarovanje z dodatnim zdravstvenim zavarovanjem si poglejmo glavne razlike.

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje nam omogoča, da ob poškodbi ne potrebujemo plačevati dodatnih zdravstvenih storitev. Izognemo se dodatnim stroškom, ki nastanejo ob nesreči. Sem spada obisk pri zdravniku, prevzemanju zdravil na recept, zdravljenje v bolnišnicah, obisk pri specialistih, prevozi z rešilcem in ostale storitve.

Dodatno zavarovanje ali drugače rečeno vsa ostala dodatna nezgodna zavarovanja pa nam omogoča storitve kot so izplačilo v primeru nezgode, dnevno nadomestilo, izplačilo invalidnine, nezgodno rento, zlome kosti, odvisno kakšen paket izberete. 

dopolnilno zdravstveno zavarovanje

Glavna razlika med dopolnilnim in dodatnim zavarovanjem je torej v ponujenih dodatnih storitvah – priporočamo, da imate sklenjeno vsaj dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

Komu je dopolnilno zdravstveno zavarovanje namenjeno?

Sklenejo ga lahko vsi državljani Slovenije, ki imajo že sklenjeno obvezno zdravstveno zavarovanje. Dopolnilno zdravstveno zavarovanje ne potrebujejo plačevati otroci, dijaki in študentje mlajši od 26 let, ki se šolajo ali imajo določene bolezni in bolezenska stanja.

Kdaj naj sklenem zavarovanje?

Zavarovanje je priporočljivo skleniti, ko postanete zaveznik za plačilo obveznega zdravstvenega zavarovanja, ali takoj ko se zaposlite ali ko dopolnite 26.let.

Če niste študent in se redno zaposlite že pri manj kot 26 letih, je priporočljivo skleniti dopolnilno zdravstveno zavarovanje.  Ker so čakalne dobe za sklenitev zavarovanja daljše (3 mesece), je tudi to eden od razlogov, da zavarovanje sklenete takoj, ko se redno zaposlite in ste stari manj kot 26 let.  

Kaj vse vključuje dopolnilno zdravstveno zavarovanje?

Ker obvezno zdravstveno zavarovanje ne krije vseh stroškov, ki nastanejo ob zdravljenju, je priporočljivo skleniti dopolnilno zdravstveno zavarovanje, ki krije stroške doplačil, ki nastanejo med zdravstvenimi storitvami.

Sem so vključeni sledeči stroški:

  • Vse zdravstvene storitve, ki niso krite iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.
  • Zdravila, ki so predpisana na recept.
  • Storitve in nastanitve v bolnišnici in prehrana, ki jo dobite. 
  • Zdravljenje v zdraviliščih ter nastanitve.
  • Reševalni prevozi.
  • Različni zdravstveni pripomočki (slušni, očesni, ortopedski in drugi tehnični pripomočki) do omejene vrednosti.

Ponudniki dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

V Sloveniji imamo tri ponudnike dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. To so zavarovalnica Vzajemna, Triglav in Generali. Razlika med njimi je v tem, da sta Triglav in Vzajemna zavarovalnica specializirani zdravstveni zavarovalnici, Generali pa ponuja paketna zavarovanja iz različnih področij. 

Najbolj znani ponudnik je zagotovo Vzajemna zdravstvena zavarovalnica, saj je njena primarna dejavnost prav dopolnilno zdravstveno zavarovanje in ima tudi največji delež zavarovancev v Sloveniji. 

Vzajemna zdravstvena zavarovalnica 

Vzajemna zdravstvena zavarovalnica je prijazna zavarovalnica tudi za študente, saj ve, da finančno niso zelo močni. Ponujajo ogromno ugodnosti in dodatnih storitev, če pri njih sklenete zavarovanje.  

 

 

Zavarovalnica Vzajemna ima največji delež zavarovancev v Sloveniji.

Zavarovalnica Triglav

Druga po vrsti je zavarovalnica Triglav, kjer imate možnost koristiti tudi druga zavarovanja in dobite lahko tudi dodatni popust. Če se na primer odločite skleniti dopolnilno zdravstveno zavarovanje  pri Triglavu, boste lahko imeli popust na avtomobilsko zavarovanje. Vsak popust je dobrodošel in vsak privarčevan evro pomaga, da ga lahko zapravimo še kje drugje.

V Sloveniji je ogromno zavarovalnih agentov (preko 5000 oseb), ki ponujajo ugodna zavarovanja. V večini vam lahko pripravijo ugodno ponudbo, saj so plačani po učinku prodaje. Sploh, če imajo svoj s.p. ali d.o.o.  Zato vam vsekakor priporočamo, da sklenete vaše dopolnilno zdravstveno zavarovanje pri enem od teh ponudnikov. 

 

triglav zdravstveno zavarovanje

 

Zavarovalnica Generali

Tretji ponudnik je Generali zavarovalnica, ki ima manjši delež, saj se ukvarja predvsem z zavarovanji kot celota in se ne osredotoča specifično na dopolnilna zdravstvena zavarovanja. 

 

generali zavarovalnica

 

Kako skleniti dopolnilno zdravstveno zavarovanje?

Zavarovanje lahko sklenete kar preko interneta.  Veliko je spletnih ponudnikov zdravstvenih zavarovanj, kjer lahko zavarovanje sklenete online, ki je hitro in enostavno.

Zavarovanje lahko vedno brez težav tudi prekinete ali zamenjate ponudnika. To lahko storite enkrat na leto.