Deli z drugimi!

Bolečine v rami so ponavadi posledica ponavljajočih se mikro poškodb. Pogost pojav so predvsem kalcinati na narastišču kit in okvare tetiv mišic rotatorne manšete. 

Ker ima ramenski obroč izredno kompleksno strukturo in ga sestavlja več manjših sklepov, je hkrati zelo mobilen, in hkrati zapleten z vidika zgradbe in rehabilitacijske vadbe. Ker je vzrokov za bolečino v rami veliko, je sprva pomembno, da ugotovite vzrok bolečine. Pomembno je izvesti diagnostični pregled ramenskega sklepa.

Ko poznamo vzrok pojava bolečine v rami, moramo izključiti gibe, ki nas bolijo in pričeti s protivnetno fizioterapijo. Obiskati moramo fizioterapevta, ki bo uporabil naprave kot so LASER in TECAR, ter nam predpisal vaje, ki jih bomo morali vsakodnevno izvajati. Če ne gre za hujše poškodbe, si lahko pomagamo tudi s športno masažo, ki je primerna pri bolečinah, katerih vzrok so toge mišične skupine. Pri travmatskih poškodbah ramena je pomembno, da celoten proces rehabilitacije ali post operativne terpije izvajamo individualno pod nadzorom fizioterapevta.

bolečina v ramenih

Kakršnakoli že je vaša poškodba, obisk fizioterapije je za vas nujen in priporočljiv. Sprva je potrebna diagnoza, slikanje ramenskega obroča, nato nam ortoped opredeli stopnjo okvare in tip zdravljenja. Pomembno je, da zmanjšamo poškodbo ali vnetje in, da bo kita ponovno dobila svojo normalno debelino v kolikor gre za degenerativna stanja rotatorne manšete.

Izpah ramena – kaj lahko storimo?

Ker gre za zelo pogosto poškodbo, ki se ponavlja je pomembno, da primarno nujno odpravimo vzroke te poškodbe. 

Najbolj pogost je anteriorni izpah ramena, kjer glava nadlahtnice skoči ven iz sklepa. Občutimo ostro bolečino, gibanje prizadete okončine je onemogočeno oz. povzroča neznosno bolečino.

Kaj naredimo pri izpahu ramena:

 1. Ko začutimo ostro bolečino in rame ne moremo premikati, vemo, da gre za izpah.
 2. Ko čakamo na nujno pomoč, rame ne smemo premikati, da ne pride do hujših poškodb.
 3. Če imamo možnost, naj nam nekdo naredi zanko, da položimo poškodovano roko na zanko.
 4. Na izpahnjeno roko, položite hladen obkladek. 
 5. Vzemite zdravila proti bolečinam, ker bodo bolečine po vsej verjetnosti še hujše.

Po vsaki poškodbi je fizioterapija nujno potrebna. Fizioterapevt nam priporoča vaje za stabilizacijo in krepitev ramenskega sklepa.

Fizioterapija nam lahko pomaga na različne načine. Poznamo več vrst protibolečinskih terapij kot so na primer manualna terapija, športna masaža, Tecar terapija, kinezio taping in druge.

Kako ukrepati, kadar pride do poškodbe mišice?

Poškodba mišice kot je supraspinatus je zelo pogosta, 71% vseh poškodb mišic rotatorne manšete predstavljajo poškodbe supraspinatusa. Ker danes veliko sedimo in se ne držimo pravilno, nam notranje rotirana ramena preprečujejo in zmanjšajo gibljivost rok in ramenskega obroča. Prav tako imamo pogosto zakrčeno prsno mišico, njena gibljivost pa je slaba. 

Posledica je utesnitev mišice supraspinatus. Gre za ščipanje in draženje mišice. Ko pride to tega, moramo delati na:

 • večji gibljivosti prsne hrbtenice
 • gibljivosti in pravilnem gibanju lopatice
 • gibljivosti in premikanju rok brez bolečin
 • krepitvi zunanjih rotatork ramenskega sklepa

Z izboljšano močjo mišic prsne hrbtenice, rotatorne manšete in lopatice, boste preprečili utesnitve tetiv mišic, ki pogosto povzročajo hude bolečine, ko  so vnete. Gibljivost ramenskega obroča je namreč izredno pomembna, če želimo preprečiti poškodbo in bolečine mišice supraspinatusa. 

Gibljivost potrebujemo pri prsni hrbtenici in lopatici. Pravilna drža je ključnega pomena za zdrave ramenske sklepa, v kolikor opazite začetno slabšanje drže je potrebno nujno ukrepati. 

Ključna je naša drža

Ko pride do poškodbe in bolečih ramen, ni težava v samih ramenih, ampak predvsem v gibljivosti povezave prsne, vratne hrbtenice, ramenskega sklepa in lopatic. Zato je pomembno, da imamo čim boljšo mobilnost v ramenskem obroču ter primerno močne mišice prsne in vratne hrbtenice, vzpostavljen mora biti tudi pravilen ritem gibanja lopatice pri premikanju rok. 

Obstaja vrsta vaj, ki izboljšajo vašo gibljivost ramen, moč vratne in prsne hrbtenice ter mobilnost zgornjega dela trupa in posledično vašo telesno držo. Zato lahko le z rednim in pravilnim izvajanjem vaj pod nadzorom strokovnjaka vašo držo tudi dolgoročno ohranjate zdravo, ramena pa brez bolečin. Tako bo tudi možnost izpaha ramen ali bolečin supraspinatusa manjša. 

izpah ramena medicofit

Občasna športna masaža je še kako dobrodošla. Poteka lahko na več načinov kot je gnetenje, glajenje, tresenje, udarjanje, vtiranje ali z vibracijo in gibi v sklepih. Športna masaža je del manualne terapije, ki pozitivno vpliva na nas in naše telo. 

Do bolečin v ramenih pride zaradi različnih vzrokov in bolezenskih stanj. Zelo znana je tudi zamrznjena rama, kjer gre za hujše bolečine, onemogoča je tudi osnovna gibljivost ramenskega sklepa.

Kako si pomagati pri zamrznjeni rami?

Ko pride do vnetja sklepne ovojnice, je potreben obisk pri zdravniku, kjer boste opravili test gibljivosti vaše roke. Pri zamrznjeni rami, je izvedba fizioterapije skozi daljše obdobje nujna, sicer tvegate trajne omejitve v ramenskem sklepu.

Fizioterapevt vam bo pomagal, da z rednim razgibavanjem in nadzorovanimi vajami, ponovno pričnete z vsakodnevnimi opravili kot so delo doma in v službi, šport in podobno.

Kaj lahko naredite sami?

 • Redno izvajajte vaje, ki vam jih priporoča vaš fizioterapevt.
 • Redno obiskujte fizioterapije vsaj 3 mesece. 
 • Izvajajte magnetno terapijo. 
 • Počivajte in ne obremenjujte vašega bolečega predela oz. ga obremenjujte le in izključno v skladu z navodili fizioterapevta.
 • Če vam pašejo obkladki, jih uporabljajte. Če vam pašejo tople obloge na boleči predel, storite to. Odvisno od vašega trenutnega počutja.
 • Izogibajte se spanju na bolečem predelu.

Zamrznjena rama je bolj pogosta pri ženskah in se pojavlja pri športnikih ali tistih, ki so že imeli poškodbe ramen v preteklosti. Gre za vnetje, ki zmanjša vsebnost tekočine v sklepu, le ta pa skrbi za mazanje samega sklepa in bolj tekoče gibanje.

Zato je pomembno da, omejite vaše gibanje ramena do praga bolečine in redno obiskujete fizioterapijo ter, da vse vaje izvajate izključno pod nadzorom ali po navodilih fizioterapevta. 

Terapije vam bodo pomagale, da se vnetni proces umiri in zmanjša vašo bolečino. Vaje vam bodo pomagale, da se vam povrne osnovna funkcija ramenskega sklepa. Potreben pa je čas. V večini je potrebno od 6 mesecev do 1 leta, da se stanje umiri in normalizira.