Špargljeva juha

//Špargljeva juha


Špargljeva juha

Deli z drugimi!

Šparglji šparglji šparglji…kaj so šparglji? 🙂

Šparglji so bogati z vitaminom A in C. Vsebujejo mnoge vitamine B kompleksa in so odličen vir folne kisline, ki zmanjšuje tveganja za bolezni srca in ožilja ter je nepogrešljiva za pravilno delitev celic in s tem za pravilen razvoj otroka v maternici.

Šparglji so eden bogatejših virov rutina, ki krepi stene krvnih žil in kapilar, zato je pomemben za dobro cirkulacijo krvi v telesu. Vsebujejo tudi glutation, ki je odličen antioksidant in ščiti človeški organizem pred nekaterimi oblikami raka. Poleg vsega naštetega so šparglji še učinkovit diuretik, zaradi visoke vsebnosti vlaknin pa blagodejno vplivajo na prebavo. Vendar šparglji klub vsem dobrim lastnostim niso primerni za vse. Izogibajo naj se jih ljudje s protinom, ker šparglji vsebujejo purin, ki se v organizmu spremeni v sečno kislino. Previdnost pri uživanju špargljev se svetuje ljudem z obolelimi ledvicami oziroma sečili.

Za okus špargljev so odgovorne predvsem žveplove spojine, pa tudi kisline in sladkorji. Nekatere snovi, ki dajejo okus špargljem, so – nekoliko preoblikovane – odgovorne tudi za značilen vonj urina, ki se pojavi kmalu po zaužitju špargljev.

Za vitamine, minerale in druge učinkovine v špargljih praviloma velja, da jih je več v vršičkih poganjkov, kot v preostalem delu poganjka, in da jih je več v zelenih kot v belih špargljih.

Dobra lastnost špargljev je tudi njihova zgodnost, saj so ena prvih svežih vrtnin spomladi. Zato se jih naužijmo in jih jejmo v različnih jedeh.

Za Vas smo skuhali špargljevo juhco!

KAJ POTREBUJEMO?

Šopek svežih špargljev, 2 krompirja, 2 korenčka, 2 čebuli, 4 stroke česna, oljčno olje, nekaj pelatov, sol, poper, dimljeno rdečo papriko in timijan! Začimbe in ostalo zelenjavo lahko po okusu dodajate sami!

Špargljevo juho po praženju zalijte z govejo, lahko pa tudi z vodo.

Na oljčnem olju popražite čebulo, naribano korenje, česen in dodajte pelate.

Spargljeva juha iz spargljev (2)

Šparglje in krompir narežemo na približno enako debele kocke in dodamo v lonec.

Spargljeva juha iz spargljev (3)

Zalijemo z govejo juho in kuhamo dokler krompir ni kuhan. Začinimo po okusu!

Spargljeva juha iz spargljev (4)

Poleg juhe se prileže sveže popečen kruh in žlica kisle smetane…

Spargljeva juha iz spargljev (1)

2017-08-11T12:35:35+00:00