Nadomeščanje tekočin

///Nadomeščanje tekočin


Nadomeščanje tekočin

Deli z drugimi!

Voda predstavlja kar 60 – 70 % telesne teže človeka. Pri otrocih je delež vode še večji, s starostjo se zmanjšuje. Voda pa ima pomembno vlogo predvsem pri uravnavanju telesne temperature, odplavlja odpadne snovi, preko krvi oskrbuje celice s hranili in kisikom, varuje organe in vezivna tkiva ter se nahaja v prebavnih, sklepnih in drugih telesnih tekočinah. Telo izgublja vodo tako preko kože z znojenjem, kot tudi preko ledvic z urinom nekaj pa tudi preko pljuč z izdihanim zrakom in preko črevesja z blatom (Gorenjske lekarne, 2015).

Nezadostno nadomeščanje izgubljene tekočine in soli vodi v izsušenost organizma oziroma dehidracijo. To se lahko zgodi pri intenzivni telesni aktivnosti, driski, bruhanju, nezadostnem nadomeščanju tekočin v daljšem obdobju, povečanem znojenju, nepravilni in prekomerni uporabi zdravil za odvajanje vode iz telesa … Izsušenost nastopi kot posledica premajhnega vnosa ali povečane izgube vode iz telesa (Gorenjske lekarne, 2015).

POMEN TEKOČIN V PREHRANI
Voda prihaja ni le tekočina, je glavna sestavina mnogih živil. V resnici se ocenjuje, da je 20% naših potreb po vodi zadoščeno že z živili. Pravilna izbira jedi oziroma obroka je ključnega pomena, da se zagotovi popolno hidratacijo na vsakodnevni osnovi (LSU, 2015).

Priporočeni dnevni vnos tekočine je 10/15 kozarcev (kozarec veliksoti 2dl), odvisno pa je seveda tudi glede na vašo starost in pa spol. Ženske in mlajši so glede na potrebe po zaužiti vodi na lestvici nižje kot moški. Ker živila prispevajo  20% zahtevane vrednosti tekočin, je tako dejanska priporočilo da zaužijemo  8/13 kozarcev (kozarec veliksoti 2dl) na dan. Če pa daste na vaš krožnik obroka polovico sadja in zelenjave pa še dodatno zaužijete 2 kozarca vode (LSU, 2015).

 

Tabela 1: Delež vode v posameznih živilih

Živilo delež vode v živilu v odstotkih (%)
paradižnik
95
zelje, brokoli
92
krompir, korenje
90
citrusi
87
jabolka, češnje
85
jajčni beljak/rumenjak
88/51
pusto meso
60
beli kruh
35
salama
30
marmelada
28
med
20
suho sadje
18
maslo, margarina
16
testenine
12
mleko v prahu
4
pivo
90
sadni sok
87
mleko
87

KDAJ SMO ŽEJNI
Ponavadi v ustih najprej dobimo občutek suhosti in zato center v možganih – hipotalamus, ki med drugim uravnava ravnotežje telesnih tekočin,  sproži vrsto procesov, katerih končni rezultat je pitje. Pomembno je vedeti, da če pijemo takrat ko smo žejni, da to ni dovol. Ko smo žejni pomeni da smo že dehidrirani. Na to moramo biti zelo pozorni pri manjših otrocih, pri starejših, ki izgubijo občutek za žejo, in pri fizično bolj aktivnih, kot so na primer športniki (Okorn, 2011)
DEHIDRACIJA
Prvi znak je občutek žeje. Na to vpliva več dejavnikov, kot so starost, spol in okolje.
O stopnji dehidracije se orientiramo predvsem po količini in barvi urina. Temno rumen ali rjavo rumen urin, manjša količina urina in manj pogosto uriniranje so jasni pokazatelji pomankanja vode v telesu (Gorenjske lekarne, 2015).

Zgodnji znaki dehidracije so tudi glavobol, utrujenost, izguba apetita, suha usta in pospešen pulz. Opazimo lahko tudi zmanjšano napetost oziroma prožnost kože, zmanjšano vlažnost sluznic ter vdrte oči. Pogosto dehidracijo spremljajo tudi težave z izločanjem blata, ki je gosto, trdo, izločanje pa je le enkrat do dvakrat v tednu, kljub zadostnemu vnosu hrane. Hujša oblika dehidracije lahko vodi tudi v motnje v mišljenju, zmedenost, vrtoglavost in celo v smrt (Gorenjske lekarne, 2015).

REFERENČNE VREDNOSTI ZA VNOS HRANIL

Tabela 2: Referenčne vrednosti za vnos hranil (1)

HRANILO nDELEŽ CELOTNE POTREBNE ENERGIJE
Skupne maščobe
< 30 %
Nasičene maščobne kisline
< 10 %
Mononenasišene maščobne kisline
> 10 %
Polinenasičene maščobne kisline
7 % (< 10 %)
Trans maščobne kisline
< 1 %
Ogljikovi hidrati
> 50%
Mono in disaharidi (sladkorji)
< 10 %
Tabela 3: Referenčne vrednosti za vnos hranil (2)

Hranilo Vrednosti za vnos hranil Beljakovine
0,8 g/kg telesne mase
Prehranska vlaknina
3,8 g/MJ – ženske

2,9 g/MJ – moški
Natrij (v obliki soli)
< 550 mg/dan
Jod
200 μg (nosečnice 230 μg/dan, doječe matere 260 μg/dan)
BILANCA TEKOČIN
Bilanca tekočin je razlika med prejeto tekočino in izločeno tekočino v organizmu. Zelo pomembno pa je beleženje bilance tekočin, saj je človeško telo sestavljeno večinoma iz vode kar predstavlja 60 %.

Voda je najpomembnejša sestavina človeškega telesa in ob izgubi:

·         10 % telesne vode bolnik postane hudo prizadet

·         20 % telesne vode človek umre

·         višek vode v telesu pa povzroča pri bolnikih zastrupitev

Če je človeški organizem zdrav je sam zmožen nadomeščati izgubljeno tekočino in elektrolite s pravilno prehrano in pitjem. Pri povečanem vnosu tekočine v telo, se v kratkem času začne izločanje seča, zato je dnevni vnos tekočine enak dnevni izločeni tekočini (Čačič, 2010).

 

BILANCA TEKOČIN PRI PACIENTU
Nadzor bilance tekočin je v bolnišnici dobro spremljan in nam predstavlja informacijo o stanju hidracije pacienta, delovanju ledvic in srčno-žilnega sistema (Čačič, 2010).

Bilanca je lahko uravnovešena, negativna ali pozitivna. Natančna bilanca tekočin nam zato prikazuje ravnovesje tekočin v telesu in je zelo pomemben diagnostičen element, ki nam omogoča hitro posredovanje in odpravljanje neravnovesja tekočin v telesu (ibid.).

 

NAMEN IN CILJI RAZISKOVANJA
Namen in cilj raziskovanja je, da se vsak posameznik oziroma v naši stroki bolnik zaveda kako zelo pomemben je vnos zadostne tekočine v telo. Bolnika je potrebno prepričati oziroma ga pripraviti do tega, da bo čez dan zaužil dovolj tekočine, saj ima voda zelo pomembno vlogo pri uravnavanju telesne temperature, odplavljanju odpadne snovi, varovanju organov. Zelo je pomembno zadostno vnašanje tekočine v telo, saj v nasprotnem primeru telo sam začne črpati vodo iz organov kot so možgani, debelo črevo in tako pride do glavobolov, utrujenosti, slabe prebave, neprijetnega zadaha,…

 

RAZISKOVALNA VPRAŠANJA

Kako se telo brani, če mu ne dovedemo zadostno količino tekočine?

Če telesu ne dovajamo vsakodnevno zadostne količine navadne vode, jo je primorano vzeti iz zalog v telesu. Te zaloge se nahajajo v možganih in v debelem črevesju. Lahko pride do glavobolov, slabe koncentracije, utrujenosti, slabe prebave, neprijetnega zadaha, slabe ali suhe kože, hujše dehidracije privedejo tudi do težav pri požiranju, zmedenosti, motnje vida, bolečine pri uriniranju, otrple kože, mišičnih krčev in ne nazadnje do delirija (Natur house, 2014).

 

Zakaj je vnašanje tekočine v telo tako zelo pomembno?

·         Voda zagotavlja življenjsko energijo, saj poveča učinkovitost imunskega sistema

·         Voda prinaša kisik v celice

·         Preprečuje poškodbe DNK in povečuje njene obnovitvene sposobnosti

·         Daje energijo možganom, predvsem spodbuja boljše razmišljanje ter sodeluje pri nastajanju serotonina in melatonina v možganih

·         Preprečuje stres in tesnobo

·         Voda je odlična za hujšanje, saj zmanjšuje občutek lakote

·         Očem daje sijaj in iskrivost

·         Voda zmanjšuje posledice staranja, dovolj navlažena koža je čista, sijoča in gladka

·         Blaži predmenstrualne bolečine in vročinske navale

·         Uravnava telesno temperaturo (Natur house, 2014).

 

Koliko in kdaj je potrebno vnašanje tekočine v telo?

Za odraslo osebo naj bi zadoščalo povprečno 2-3 litra na dan, vendar pa ne smemo zamenjati vode z kavo, pravim čajem, gaziranim, sladkim in alkoholnim pijačam. Kofein, alkohol in sladkor namreč še dodatno povečajo izločanje vode iz telesa. Za zadosten vnos tekočine poskrbimo s pitjem tekočin preko celega dneva, kar je še posebej pomembno v vročih poletnih dneh ali pri telesnih aktivnostih (Gorenjske Lekarne, 2015).
RAZISKOVALNA METODOLOGIJA
Za potrebe raziskovanja pri izdelavi seminarske naloge je bila uporabljena deskriptivna (opisna) metoda dela. Za podajanje ugotovitev in odgovorov na vprašanja je bila uporabljena literatura, ki je dostopna v strokovnih in splošnih knjižnicah po Sloveniji. Za iskanje literature je bila uporabljena podatkovna baza COBISS in Google Books, Iskanje je potekalo na podlagi ključnih besed katere so :

·         Nadomeščanje tekočin (Najdenih zadetkov v COBISS-u: 25),

·         Tekočine v telesu (Najdenih zadetkov v COBISS-u: 5),

·         Nadomeščanje telesnih tekočin (Najdenih zadetkov v COBISS-u: 1).

 

REZULTATI
Ker seminarska naloga temelji na raziskavi katere namen je pregled literature in s tem najti kakšen pomen ima nadomeščanje tekočin v telesu.

Zelo pomembno je, da človek ve koliko tekočine mora na dan zaužiti in koliko tekočine izgubi, saj le tako lahko vzdržuje bilanco tekočin, ki pa je za vsakega človeka življenskega pomena, saj lahko že majhne spremembe v bilanci tekočin v telesu privedejo v smrt.

Prav zgodnji znaki odkrivanja dehidracije so ključnega pomena, da vemo kdaj je stanje zares kritično in da je potrebno nekaj storiti. Zelo važno je da človek prepozna te znake in nato tudi pravilno ukrepa.

Seveda pa ni zadosti, da človek ve koliko tekočine mora vnesti v telo, pomembno je tudi da ve katera tekočina je tista prava, saj lahko z izbiro neprave tekočine še bolj škoduje in tako vse skupaj privede do še večje dehidracije.
RAZPRAVA
Ugotovitve najine raziskave so, da nas večina čez dan zaužije premalo tekočine, kar potem vodi dehidracijo. Znaki dehidracije so suha usta, malo ali nič urina, utrujenost, glavobol, omotica, ledvični kamni. Voda je tekočina ob enem pa najpomembnejše hranilo, ki ga moramo vnesti v telo. V njej so raztopljene nekatere za življenje nujno potrebne mineralne snovi. Poleg zaužite tekočine, ki jo vsebuje hrana, znaša povprečna potrebna količina popite tekočine torej od 1,5 do dva litra na dan. to so najmanjše priporočene vrednosti za dovajanje tekočine. Če pa želimo razstrupljanje telesa res podpirati, moramo na 25 kilogramov telesne teže popiti liter vode, pri intenzivni terapiji z razstrupljanjem telesa pa lahko to količino še povečamo.

 

ZAKLJUČEK
Voda je glavni vir življenja in tudi naše telo je zgrajeno iz kar 60 % vode in ko se človek stara, se njegov organizem postopno dehidrira in tako imajo starejši ljudje v telesu le še okoli 50 % vode. Telo dojenčka pa vsebuje največ vode in sicer okrog 70 %.

Zato ker moramo skrbeti za naše zdravje, moramo popiti čim več tekočine, saj bomo s tem izgubljali kilograme, zmanjšali možnost za srčni napad, imeli energijo, preprečevali glavobol, imeli zdravo kožo, imeli dobro prebavo, čistili telo (odplaknili toksine), zmanjšali tveganje za raka na sečnem mehurju in izboljšali se nam bodo tudi dosežki na športnem področju.

2016-07-26T21:29:12+00:00